Претрага
Претрага
Close this search box.

AERODROM U SRBIJI KOJI POSTAJE PRAVI HIT! Otvara se nova zgrada terminala, a letnji letovi će vas raspametiti

Foto: RTS/SCREENSHOT

Aerodrom “Konstantin Veliki” u Nišu priprema se da sredinom jula otvori novu zgradu terminala. Projektovana je za prihvat šest aviona i milion i po putnika na godišnjem nivou. U planu je izgradnja i drugog dela zgrade i proširenje platforme sa četiri na devet mesta za vazduhoplove.

Od davne 1986. godine kada je otvoren niški aerodrom, putnički terminal gotovo da je ostao isti. Kada nije bilo letova iz Niša ili je ih je bilo premalo, izgled zgrade i kapaciteti nisu bili osnovni problem.

“Danas smo u situaciji da subotom imamo pet istovremenih letova u postojećoj zgradi i vrlo nam je otežan rad”, ukazuje Mihajlo Zdravković, direktor JP “Aerodromi Srbije”.

Parkomati i punjači za vozila

U novu zgradu za odlazeće putnike, država je uložila 15 i još 17 miliona evra u aerodromsku infrastrukturu. Parking će imati parkomate, punjače za električne automobile, 580 mesta za putnička i 105 za teretna vozila za potrebe robno-carinskog terminala.

Po otvaranju nove zgrade, stara će biti srušena i na njeno mesto biće sagrađena još jedna za dolazeće putnike.

“Sledeće je proširenje i pristup do platforme, koja će u sebi sadržati saobraćajnice za buduće autobuse koji će prevoziti putnike od gejtova ka vazduhoplovima”, kaže Andrijana Cvetković, rukovodilac razvoja i investicija.

Živojin Tasić, pomoćnik direktora JP “Aerodromi Srbije” ističe da su razdovojili tokove saobraćaja – teretni od putničkog, što je pravilo probleme u prethodnom periodu na aerodromu “Konstantin Veliki”.

“Sada je, takođe, u završnoj fazi parking za teška teretna vozila”, ističe Tasić.

Povećan kargo saobraćaj

Pad broja putnika za 19 odsto u prvih šest meseci na niškom aerodromu objašnjavaju vanrednim tehničkim pregledima aviona kompanije “Vizer” – znatno je povećan kargo saobraćaj. Nova zgrada, kažu, znači i više putnika.

“Velike promene koje se dešavaju u Nišu, prate i ostale avio-kompanije koje trenutno ne lete sa niškog aerodroma. U kontaktu smo i sa njima”, poručuje Dušan Knežević, direktor aerodroma “Konstantin Veliki” u Nišu.

Sa niškog aerodroma, osim 10 redovnih linija, u letnjem periodu leti se ka Tivtu, Krfu i Atini. U ponudi su i dva čarter leta ka Tunisu i Antaliji.

(RTS/MONDO/J.D.)

Tagovi:

9 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
angie
08.07.2024 11:52

Samo da bude više charter letova za grupe i sa ovog aerodroma.

Gost
SASA
08.07.2024 15:17

Vi pravite parkinge za avione a mi gde da se parkiramo.Pre10 dana sam bio ono je katastrofa i sramota.Morao sam da sedim u kolima a žena da sačeka brata pošto sam blokirao druge automobile jer nije bilo mesta.

Gost
Putnik
12.07.2024 23:56
Odgovori  SASA

Zsto što ste hteli da parkirate tik uz izlaz. A imate parking za 1000 automobila koji zuje prazni

Last edited 7 Dana Ranije by Putnik
Gost
Sasa
08.07.2024 22:17

Podrska za razvoj aerodroma. Potreban je narodu na jugu ,kako ne bi isli u Bg ili neku drugu drzavu u okruzenju. Nis ima veliki potencijal samo treba domacinski se odnositi.

Gost
Marija
09.07.2024 13:28

Air Serbia ima ugovor sa niskobudžetnim kompanijama da ne voze iz Niša.Mnoge linije iz Niša su ukinute, preusmeravaju nas na Beograd. Ovo renoviranje je samo pranje para i lopovluk.

Gost
Luka
12.07.2024 10:09
Odgovori  Marija

Odete avionim do Beca i iz Beca birate bilo koju destinaciju na planeti zemlji.

Gost
Lala
10.07.2024 00:08

Isli za Antaliju . Katastrofa i iz Nisa i iz Antalije ! Ne znamo sta je , znamo da nije fer !

Gost
Dragan
12.07.2024 21:55

Treba vise letova za skandinaviju kao sto je bilo pre godinu dana,nas srpski narod je bio mnogo srecan sto je niski aerodrom bio imao linije,cak i nasa braca crnogorci su puno putovali do nisa,zato sto pre linije do svedske i zarada bice velika i narod zadovoljan.

Gost
Мики
12.07.2024 22:23

Вратите летове за Алању и Анталију на 11 и 15 дана, Рим, Милано , вратити све компаније, Ниш има 100% боље услове за летове, од Београда, Софије, Скопља, близина ауто пута и железнице на 200 м од аеродрома само неписмени то не знају да препознају, али директива мора да се поштује, нестаће Николе Т , зашто не и 2.000.000 , неда Вучко , е даћеш

Povezane vesti