Klinika za urologiju KCS dobila je najsavremeniji aparat za razbijanje kamena u bubregu, a za aparat je izdvojeno nešto više od 48 miliona dinara.

Aparat koji predstavlja zlatni standard u oblasti litotripsije, deluje na principu mehaničkih elektromagnetnih udarnih talasa visoke voltaže i poseduje dualnu lokalizaciju, odnosno pozicioniranje kamena vrši pomoću rendgena ili ultra zvuka, jedini je ove vrste u našoj državi.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar istakao je prilikom obilaska KCS da je nabavka novog, najsavremenijeg aparata za destrukciju kamena u bubregu još jedna u nizu potvrda čvrstog opredeljenja Ministarstva zdravlja da sve naše zdravstvene ustanove dobiju najsavremeniju dijagnostičku opremu i aparate.

„Nabavkom nove dijagnostičke opreme i savremenih medicinskih aparata, poput ovog aparata za razbijanje kamena u bubregu, ali i poput novih 6 akceleratora, novih uređaja za magnetnu rezonancu, CT skenera ili aparata za ultrazvučnu dijagnostiku, „h noža“ i drugih, želimo da dostignemo najviše međunarodne standarde u pogledu broja aparata i opreme po stanovniku, u svim oblasti medicine. Već smo u nekim oblastima to uspeli, poput radioterapije, i nastavićemo ka tom cilju. Čvrsto verujem da ćemo veoma brzo to i ostvariti, u interesu naših građana“ istakao je Lončar.

Direktor Kliničkog centra Srbije prof.dr Milika Ašanin istakao je veliko zadovoljstvo zbog novog aparata ali istovremeno obavezu KCS da i u narednom periodu zadrži visok nivo zdravstvenih ustanova koje pruža pacijentima iz cele zemlje.

Izvor: zdravlje.gov.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments