Претрага
Претрага
Close this search box.

Brnabić: Strategija razvoja veštačke inteligencije najvažniji dokument za Srbiju

Foto: Tanjug/ RADE PRELIĆ/ nr

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je Strategija razvoja veštačke inteligencije za period od 2024. do 2030. godine jedan od najvažnijih strateških dokumenata u ovom trenutku za Srbiju.

Brnabić je na javnoj raspravi o Predlogu Strategije razvoja za veštačku inteligeniciju koja je održana u Narodnoj skupštini Republike Srbije istakla da je ovaj dokument važan za svaki aspekt društva, ne samo za ekonomiju i privredu, već i za obrazovanje, energetiku, zaštitu životne sredine, medicinu, jer je veštačka inteligenicija ključna tema današnjice.

Ona je podsetila da je Srbija bila prva država u jugoistočnoj Evropi, koja je 2019. godine usvojila prvu strategiju razvoja veštačke inteligencije do 2025. godine i zahvalila svima koji su radili i na ovoj strategiji.

Istakla je da je na osnovu te strategije sproveden čitav niz aktivnosti, za različite institucije i zahvaljujući kojima je Srbija i postala član Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju kao jedna od samo 29 zemalja sveta.

„Srbija je nedavno dobila i ukazana joj je ta čast da presedava Globalnim partnerstvom za veštačku inteligenciju u naredne tri godine, a krajem ove godine u decembru će se u Srbiji u organizaciji Vlade Srbije, i mislim da će na čelu tog organizacionog odbora biti i predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević, održati praktično i Svetska konferencija o veštačkoj inteligenciji u okviru Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju. Srbija će tada svakako biti centar sveta što se tiče ove izuzetno važne teme“, rekla je ona.

Brnabić je podsetila da je na osnovu prethodne strategije osnovan i Institut za veštačku inteligenciju 2021. godine sa sedištem u Novom Sadu.

„Srbija je dobila i svoju prvu nacionalnu platformu za veštačku inteligenciju, odnosno superkompjuter. I pristup tom i korišćenje superkompjutera je dato potpuno besplatno univerzitetima, naučnim institutima, fakultetima i domaćim start-up kompanijama u naučno- tehnološkim parkovima. Do sada pristup toj AI platformi ima 35 institucija i 33 start-up kompanije. S obzirom na to da se skoro u potpunosti, u punom kapacitetu koristi taj superkompjuter, doneta je odluka da se uloži još dodatnih pet miliona evra, kako unapređenje i povećanje kapaciteta rade tog superkompjutera, tako i još novi superkompjuter“, rekla je ona.

Brnabić je dodala da smo mi jedna od 11 zemalja na svetu po istraživanju UNESKO koje su temu veštačke inteligencije, učenje o veštačkoj inteligenciji uvrstile u svoj obavezni obrazovni program u osnovnim i srednjim školama.

Kako je navela, uvedeno je i novih sedam master programa iz oblasti veštačke inteligencije na šest fakulteta u okviru četiri univerziteta. Brnabić je rekla da je procenjeno da će veštačka inteligencija uticati na oko 40 odsto radnih mesta u narednom periodu. Istakla je da je važno govoriti o ovoj temi i da je potrebno dodatno primeniti etičke principe u korišćenju veštačke inteligencije u našem društvu.

„Takođe, kako da imamo širu primenu veštačke inteligencije kako bi unapredili efikasnost naše privrede, ali kako bi recimo u medicini omogućili brže preglede, preventivne preglede, bolju i zdravstvenu zaštitu za sve naše građane, pomoć i podršku našim lekarima, medicinskim sestrama i tehničarima, generalno čitom zdravstvenom sektoru. Naravno, i kako bi u nekim drugim važnim segmentima, kao što su poljoprivreda, rudarstvo, energetika, iskoristili sve ono što pružaju mehanizmi veštačke inteligencije“, objasnila je Brnabić.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti