Претрага
Претрага
Close this search box.

CZDS U GRADINI – Dan sećanja na žrtve genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH (VIDEO)

Predstavnici Centra za društvenu stabilnost, Marko Blažić i Aleksa Grubešić, posetili su spomen park Donju Gradinu u Republici Srpskoj, a povodom obeležavanja Dana sećanja na žrtve genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u tzv. Nezavisnoj Državi Hrvatskoj u periodu od 1941. do 1945. godine.

 

Donja Gradina je deo sistema koncentracionog logora smrti Jasenovac, u kojem je stradalo između 500.000 i 700. 000 Srba, Jevreja i Roma. U samom području Donje Gradine, od strane hrvatskih klerofašista poznatijih kao “ustaše”, ubijeno je i pokopano oko 360.000 najviše Srba iz potkozarja.
Foto: Ustupljena fotografija
Logor smrti Jasenovac je u svetu karakterističan i specifičan po tome što je u njemu primenjivano najviše različitih metoda mučenja i ubijanja, njih ukupno 57, koje je detaljno opisao izraelski stručnjak za Holokaust, Gideon Grajf u svom delu “Jasenovac – Aušvic Balkana”.
Komemorativni skup u ovom spomen parku se održava u sećanje na 22. april kao dan kada je 1945. godine izvršen proboj ustaškog logora Jasenovac od strane samih logoraša.
Republika Srbija i Republika Srpska, na zajedničku inicijativu predsednika Aleksandra Vučića i predsednika Milorada Dodika, danas obeležavaju sećanje na Srbe, Jevreje i Rome, ali i hrvatske antifašiste i ljude drugih nacionalnosti koji su stradali od ruke neljudi vođenih bezumnim idejama i ideologijama.
Foto: Ustupljena fotografija
Centar za društvenu stabilnost svojim prisustvom pozdravlja ovakvu inicijativu zvaničnog Beograda i Banjaluke, jer kultura sećanja na ovako teške događaje iz naše istorije mora biti utkana u srpski identitet i našu nacionalnu politiku.
nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti