Претрага
Претрага
Close this search box.

DANAS JE MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV VRŠNJAČKOG NASILJA Pokrajinski sekretarijat inicirao odluku o formiranju Pokrajinskog koordinacionog tela za zaštitu dece i učenika od nasilja

Foto: Stop Regional

U poslednje vreme, svedoci smo eskalacije nasilja među sve mlađom decom, i u vaspitno-obrazovnim ustanovama, ali isto tako i van njih. Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja jeste prilika da se poveća svest javnosti o postojanju ove negativne pojave u društvu, ali i da se govori o merama i aktivnostima koje je potrebno preduzeti kako bi se sprečilo i uspešno suzbilo vršnjačko nasilje u svim sferama našeg društva, rekla je za NS Uživo Milica Vučićević, pomoćnik pokrajinskog sekretara za obrazovanje.

Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine- nacionalne zajednice usmerava svoje aktivnosti ka smanjenju pojava nasilja i ublažavanju posledica nasilja putem konkursa za dodelu budžetskih sredstava kojima finansira i sufinansira različite projekte vaspitno-obrazovnih ustanova i udruženja građana, koji za cilj imaju razvoj tolerancije, poštovanja i međusobnog uvažavanja dece, učenika i zaposlenih, kako u vaspitno- obrazovnim ustanovama, tako i u svakodnevnom životu i njihovoj međusobnoj interakciji.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Jedan od takvih konkursa je i Konkurs za finansiranje i sufinansiranje programa i projekata za podizanje kvaliteta osnovnog i srednjeg obrazovanja- promovisanje i unapređivanje bezbednosti učenika u osnovnim i srednjim školama na teritoriji AP Vojvodini koji Pokrajinski sekretarijat raspisuje već dve godine unazad.

-Osim konkursa koji se raspisuju svake godine, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine- nacionalne zajednice je takođe veoma aktivan kada je reč o programima i projektima koji za cilj imaju sprečavanje svakog vida nasilja nad decom. Tako je, u saradnji s Pedagoškim zavodom Vojvodine, u periodu 2022 2023. godine, Sekretarijat realizovao projekat pod nazivom „Bezbednost na internetu – prevencija i edukacija ”. U okviru ovog projekta, sprovedene su sledeće aktivnosti u periodu 2022–2023. godine sprovedeno istraživanje na teritoriji Vojvodine o prepoznavanju nasilja i doživljenom digitalnom nasilju,  analiza dobijenih podataka objaviće se u okviru publikacija Pedagoškog zavoda Vojvodine, realizovane su tri jednodnevne obuke radioničkog tipa za direktore i stručne saradnike osnovnih škola na temu sprečavanja digitalnog nasilja i prevencije, organizovana je stručna konferencija na kojoj je predstavljen kratkometražni edukativni film o sprečavanju digitalnog nasilja i o merama koje treba preduzeti- istakla je naša sagovornica i dodala:

-Da se veoma ozbiljno shvata uloga Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje u sprečavanju vršnjačkog i svakog vida nasilja među decom pokazuje i činjenica da je Pokrajinski sekretarijat inicirao odluku o formiranju Pokrajinskog koordinacionog tela za zaštitu dece i učenika od nasilja s obzirom da je nesporna činjenica da su deca i mladi danas izloženi brojnim uticajima koji utiču na formiranje njihovog vrednosnog sistema.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti