Претрага
Претрага
Close this search box.

DOBIJAĆEMO HITAN SMS O NEVREMENU U SRBIJI: Stiže sistem koji će nas upozoravati i na SUPERĆELIJSKE OLUJE, a evo i kada

Foto: elements.envato.com/Ilustracija

Ubuduće će građani o poplavama, bujicama, olujama i zemljotresima biti obaveštavani putem SMS poruka. U saradnji sa MUP-om, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija uvodi sistem za upozoravanje od nevremena kojim će obaveštavati građane na tačno određenom geografskom položaju o rizičnim vremenskim uslovima, a prema proceni Sektora za vanredne situacije.

Po uzoru na pojedine evropske države, uskoro i kod nas sistem za upozoravanje od jakog nevremena. Kako bi se makar i delimično predupredile razorne posledice superćelijske oluje, zemljotresa ili poplava, građani će neposredno pre samog nevremena, putem SMS-a, biti upozoreni na vremenske neprilike.

Građani će dobijati SMS poruke sa uputstvima

– Sadržaće sasvim kratke, precizne informacije o području gde se očekuje, vremenu kada se očekuje i samoj vrsti pojave – da li je to olujno-grmljavinska nepogoda ili nešto od drugih meteorološki definisanih opasnosti. Nakon toga i link gde se mogu naći detalji, saveti, upozorenja kako se mogu građani ponašati. Dakle, kratko, jasno, brzo, precizno i to je osnovna ideja ovog sistema – kaže Goran Mihajlović, pomoćnik direktora RHMZ-a.

Sistem će po načinu alarmiranja biti sličan sistemu “Pronađi me”, napominju u Ministarstvu informisanja i telekomunikacija.

Za razliku od Amber alerta, dodaju, pružaoci medijskih usluga neće imati obavezu da ponavljaju hitne informacije, već da prilagode izveštavanje.

– Mi smo još tada shvatili da taj sistem može da nam posluži za šire informisanje javnosti za razne druge situacije posebno kada su u pitanju oluje, poplave, razne vrste nepogoda koje MUP proceni da su bitne za informisanje javnosti. Tada je zapravo pokrenuta ideja da se taj sistem razvija i nadograđuje dodatnim funkcionalnostima – kaže Katarina Tomašević v.d. pomoćnik ministra za elektronske komunikacije.

Upozorenja ćemo dobijati već krajem godine

Projekat je podeljen u dve faze, od kojih je prva blizu kraja, te se uspostava sistema očekuje najkasnije do kraja godine.

– Mi treba da omogućimo s jedne strane da putem tog softvera komuniciraju svi učesnici u tom sistemu vanrednih situacija, i MUP, RHMZ, Srbijavode i sa druge strane da napravimo komunikaciju ka građanima. Tako da je taj projekat pri kraju i očekujemo uskoro – kaže Tomašević.

Cilj nadogradnje već postojećeg sistema je prevencija, zaključuje Mihajlović.

– Ideja nije da se ovim putem obaveštava o tekućoj prognozi, o uobičajenim pojavama, nego samo one koje su zaista opasne i koje zahtevaju akciju, preduzimanje određene mere od strane građana kako bi se zaštitili od onoga što je opasno vreme – kaže Mihajlović.

Za 2025. godinu planirano je da se dodatno uspostavi još jedan kanal za hitno upozoravanje javnosti putem CBS sistema, a koji će imati i zvučnu podršku i uspeti da pokrije i strane državljane koji su se zatekli na našoj teritoriji pogođenoj vanrednom situacijom.

(Kurir.rs/Blic)

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti