Doktorka Darija Kisić Tepavčević u jutarnjem programu na televiziji Pink govorila je o situaciji u vranjskoj fabrici nameštaja gde je zaraženo 43 radnika.

“Imamo registrovan veći broj obolelih, to nije širenje virusa u opštoj polulaciji. Ušao je u kolektiv i brzo se proširio. Opet ponavljam, svaki kontakt sa zaraženim duži od 15 minuta može da prenese koronu. Sada kada se nažalost desilo da se virus javi u ovoj fabrici, vidimo da se korona virus veoma jednostavno širi”, rekla je doktorka Kisić.

“Dobra stvar je što znamo da su se prvi simptomi zaposlenih javili 13. maja istog dana je zaustavljen rad u toj farbrici. Bez obzira na procenu stepena rizika, svi su testirani i utvrđeno je da je 42 zaraženo koronom u toj fabrici. Samo 5 odsto ima simptome zapaljenja pluća, ostali, iako su pozitivni, nemaju nikakve simptome”, dodala je.

Kako doktorka Kisić Tepavčević kaže, to je dobar pokazatelj kakva je jačina virusa.

“Ovo nije trebalo da se desi, ali kada se već desilo, ovo nas ohrabruje jer vidimo kakva je aktivnost virusa. Sada izaziva mnogo veći procenat asimptomatskih nosioca”, objasnila je doktorka.

Izvor: Srbija Danas

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments