Претрага
Претрага
Close this search box.

DRŽAVNI VRH NA METI SAJBER KRIMINALACA! Ko stoji iza zloupotrebe veštačke inteligencije i sajber napada na premijera Vučevića

Foto: Instagram/milosvucevic

Slučaj sajber napada na instituciju predsednika Vlade Srbije i ličnost Miloša Vučevića još jedno je upozorenje na razornu snagu zloupotrebljavanja visoke tehnologije. Manipulacijom veštačke inteligencije na društvenoj mreži Fejsbuk pojavio se lažni snimak premijera Miloša Vučevića s naloga Corvus01. Ovo je pokušaj diskreditacije visokog državnog funkcionera pomoću savremenih alata poput dipfejka (deepfake), a iza ovako zloupotrebljene veštačke inteligencije verovatno stoje strani bezbednosno-obaveštajni sistemi, ocenjuju sagovornici Kurira.

Diskreditacija

Kako je saopštio kabinet predsednika Vlade Srbije, veštačkom inteligencijom kreirana je nepostojeća izjava premijera Vučevića, i to tako što je njegov lik zloupotrebljen, a generisanim glasom su objavljeni podaci o nepostojećim projektima Vlade. Ministarstvo unutrašnjih poslova, to jest Služba za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, obratilo se kompaniji “Meta”, vlasniku Fejsbuka, kako bi se uklonile navedene objave i dostavili podaci o administratoru naloga. Podneta je krivična prijava protiv N. N. lica i radi se na utvrđivanju identiteta osoba koje stoji iza profila na kojem je objavljen lažni video.

FOTO: PRINTSCREEN/RTS

Savetnik premijera za nacionalnu bezbednost Miroslav Bjegović otkriva za Kurir gde bi istraga mogla da završi.

– Obaveštajni napad na predsednika Vlade i lažno kreirana izjava premijera Vučevića o nepostojećim projektima Vlade je pokušaj njegove diskreditacije pomoću veštačke inteligencije koju zloupotrebljava nečiji strani bezbednosno-obaveštajni sistem radi pokušaja ostvarivanja svojih zacrtanih ciljeva u Srbiji. Nažalost, u Srbiji imaju svoje podanike, koji rade protiv državnih i nacionalnih interesa za prljav novac, što će započeta istraga uskoro i pokazati. Ovaj napad je u startu osuđen na propast jer je apsolutno upućen na pogrešnu adresu – izjavio je Bjegović.

Dipfejk

Stručnjak za sajber kriminal Goran Kunjadić objašnjava za Kurir da ni akteri u sferi politike nisu imuni na ovakve vrste napada.

– Postoje savremeni alati kao što je dipfejk koji omogućavaju kreiranje video-zapisa koji mogu uključivati realne ličnosti. Korišćenje alata je jednostavno i nije potrebno posebno znanje. Istini za volju, pažljivim posmatranjem moguće je uočiti razliku između pravog i lažnog klipa. Postoji više primera u svetu da je dipfejk korišćen za kompromitovanje javnih ličnosti kao što su Pirs Morgan, Opra Vinfri, Džo Bajden, Džastin Trudo i mnogi drugi – podseća naš sagovornik.

Apel građanima

Koristite internet uz obazrivost

Više javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je da je njegovo Posebno odeljenje za visokotehnološki kriminal podnelo zahtev za prikupljanje obaveštenja potrebnih policijskim službenicima Službe za borbu protiv visokotehnološkog kriminala povodom video-zapisa koji je objavljen na Fejsbuku, na nalogu pod nazivom Corvus01, u kojem je upotrebom veštačke inteligencije kreirana izjava premijera Vučevića.

– Pomenutim zahtevom zatraženo je uklanjanje predmetnog naloga s društvene mreže, uz prethodno prikupljanje podataka o nalogu i njegovom korišćenju od pružaoca usluge “Meta platformsa” – saopštilo je Više javno tužilaštvo u Beogradu. Posebno odeljenje za visokotehnološki kriminal apelovalo je na građane da prilikom korišćenja interneta budu obazrivi i da pažljivo čitaju tekstove i gledaju, odnosno slušaju audio i video zapise na internetu, te da ukoliko su usled ovog ili sličnih događaja dovedeni u zabludu da na svoju štetu nešto učine, podnesu prijavu dolaskom u prostorije tužilaštva ili putem elektronske pošte.

kurir.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti