Претрага
Претрага
Close this search box.

EKSKLUZIVNO! Crni bilans Junajted Grupe: I prezaduženi, i gubitaši!

Foto: 24sedam.rs/Privatna arhiva

Prema najnovijim dostupnim podacima, Junajted Grupa je opterećena finansijskim obavezama od ogromnih 7,2 milijarde evra, a kompanije u njenom sastavu napravile su poslovne gubitke teške 47,5 miliona evra!

Poslovno-kriminalna hobotnica, na čijem je čelu kontroverzni tajkun Dragan Šolak, svoje finansijske izveštaje krije “kao zmija noge”, dok u isto vreme najgrublje zloupotrebljava maksimalnu transparentnost tržišne konkurencije, pre svega Telekoma Srbija, o čijim javno dostupnim poslovnim rezultatima iznosi brutalna spinovanja, pa čak i frapantne dezinformacije.

Kakvo je zapravo finansijsko stanje Šolakove poslovno-kriminalne hobotnice, koja je međunarodno najpoznatija po brojnim aferama na svim tržištima gde posluje, od kojih su neke “sa druge strane zakona”, kao i po činjenici da njen većinski akcionar, investicioni fond BC Partners, već godinu dana ne uspeva da pronađe kupca za svoj vlasnički udeo?

Ekskluzivno smo imali uvid u interni izveštaj o poslovanju Junajted Grupe za prvi kvartal 2024, dakle za period 1. januar – 31. mart, u kojem se navodi crni bilans Šolakovog biznisa: em prezaduženi, em gubitaši!

Naime, ukupne finansijske obaveze Junajted Grupe, što podrazumeva obveznice, kredite, lizinge i slično, na kraju prvog kvartala 2024. iznosile su astronomskih 7.227.331.000 evra.
Od toga, obaveze po osnovu emisije obveznica teške su 3.969.396.000, što je rast od čitavih 492 miliona evra u odnosu na prvi kvartal 2023. godine!

SBB najslabija karika

Ubedljivo najneuspešniji deo Junajted Grupe je operater SBB Srbija, zaključuje se iz izveštaja o poslovanju UG za prvi kvartal 2024. godine.

SBB je u proteklih godinu dana ostao bez 50.000 jedinstvenih kablovskih pretplatnika, tako da ih je na kraju marta imao 711.000, što je pola miliona manje od Telekoma Srbija! Gubitak pretplatnika od čak 5 odsto SBB beleži u sektoru “Dajrekt to houm pej TV” (DTH pay-TV), sa 216 na 205 hiljada.

Zbog poskupljenja usluga, SBB je ipak uspeo da napravi nekakav rast prihoda, mada od simboličnih 1 odsto, daleko manje u odnosu na biznise Junajted Grupe u Bugarskoj i Grčkoj.

Posle ovog operatera, najslabije poslovne rezultate u Šolakovoj grupaciji napravili su Telemah Slovenija (rast od 3 odsto) i Junajted Medija, neposredni vlasnik N1 i Nova S (rast od 4 odsto), zaključuje se iz izveštaja o poslovanju UG.

Kompanije koje čine pipke Šolakove međunarodne hobotnice u isto vreme su zabeležile minus u poslovanju od ukupno 47.507.000 evra.

Junajted Grupa je 31. marta 2024. imala prihode od 701.504.000 evra, što je za 7 odsto više nego pre godinu dana. Međutim, uz solidan rast prihoda imali su još veći rast troškova, tako da im je EBITDA (operativna dobit) za analizirani period smanjena za 2 odsto i iznosi 230,3 miliona evra.

Crna propaganda protiv Telekoma i Lučića

Već dugi niz godina, mediji u vlasništvu Junajted Grupe poput N1 i Nova S, ali i razne “istraživačke organizacije”, vode konstantnu kampanju takozvane crne propagande protiv Telekoma Srbija, kojeg je gazda Šolak proglasio za smrtnog neprijatelja.

Napadi na zvanično najuspešniju srpsku kompaniju i njenog prvog čoveka Vladimira Lučića postaju sve brutalniji kako se Telekom, od nacionalnog i regionalnog lidera, razvija u globalnog igrača, uspešno prisutnog na tržištima od Turske do Nemačke, sa širenjem na SAD najavljenim za ovu godinu.

U prethodnih godinu dana, Junajted Grupa je protiv Telekoma Srbija izgubila i nekoliko sudskih sporova, tako da im se ulaganje od čitavih 4,2 miliona evra (rast sa 354 hiljade) za “advokatske i savetodavne naknade” ispostavilo kao krajnje neuspešno.

Posebno zanimljivo je da su neto finansijski troškovi Junajted Grupe porasli za čitavih 31 odsto u odnosu na prethodnu godinu, na ukupno 87.508.000 evra u prvom kvartalu 2024. godine. Kako se objašnjava u izveštaju, to je “uglavnom zbog većih rashoda kamata od dodatnih obveznica emitovanih 2024. i uticaja transakcijskih troškova prodaje i povratnog zakupa povezanih sa poslovnom prodajom tornjeva 2023. godine”.

Najveće prihode gazdi Šolaku i partnerima donose biznisi u Bugarskoj i Grčkoj – gde su u prethodne tri godine obavili brojne akvizicije vredne milijarde evra, ali praćene optužbama za korupciju, pranje para, zloupotrebe fondova EU i pomaganje licima pod američkim sankcijama.

Holding “Nova” u Grčkoj ostvario je prihode od 209,7 miliona evra, a “Vivakom” u Bugarskoj 171,7 miliona evra, što je rast od 7 i 13 odsto u odnosu na prvi kvartal prošle godine.

24sedam.rs

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Milan NS
01.07.2024 10:59

Nije propaganda protiv Telekoma, Telekom je izgubio na sudu u Švajcarkoj-
Telekom je za naše silne pare uveo prenos fudbalskih utakmica bez da je nas iko pitao.
Pa ko je ovde tajkun??

Povezane vesti

Претрага