Претрага
Претрага
Close this search box.

(FOTO) Lisa, nemačka ovčarka, punopravni je član policije, a specijalnost joj je pronalazak eksploziva!

Instagram/MUP Srbije

Ono što Lisu čini posebnom jeste njena umiljatost i ljubav prema deci

Desetomesečna nemačka ovčarka Lisa prošla je obuku u Policijskoj brigadi, i sada je punopravni član policije, pri Policijskoj upravi Kraljevo.

Kako navode u MUP-u, obučena je za pronalazak eksplozivnih materija i neverovatno je sposobna i posvećena važnom poslu koji obavlja.

Ono što Lisu čini posebnom jeste njena umiljatost i ljubav prema deci, a iz MUP-a poručuju da su ponosni što imaju Lisu kao deo tima, te da jedva čekaju da vide njene buduće uspehe.

Inače, nakon odlaska u penziju čuvenog Zigija, psa ovčara za čije je podvige čula cela Srbija nakon zemljotresa u Turskoj, gde je tragao za preživelima ispod ruševina, pripadnici Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije tragaju za njegovim naslednikom. Kako Novosti pišu, to će najverovatnije biti nemačka ovčarka Zita, a paralelno sa njom na obuci su trenutno još četiri psa.

Zitu obučava vodič Mili Radojević, vatrogasac-spasilac u Vatrogasnoj brigadi Novi Sad, koji je sve do njegovog odlaska u penziju, radio upravo sa Zigijem.

– Učimo pse kako da registruju miris čoveka u ruševinama ili na otvorenom, mora da prođe visinsku obuku i da bude socijalizovan. Kad je obučen treba da zna da “oblajava”, odnosno da konstantno laje kad oseti čoveka ispod ruševine, dok ne dođu vodič ili ekipa, objašnjava Radojević za Novosti.

Inače, trenutno spasilački psi postoje u Novom Sadu, Valjevu, Kruševcu i Nišu, a očekuje se da i Beograd, Niš, Kragujevac i drugi veći centri dobiju po jednog ili dva obučena psa.

24sedam

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti

Претрага