Zbog naglog otapanja snega i kiše, vodostaj Zapadne Morave je porastao i ta reka se juče izlila u Grdici kod Kraljeva i poplavila put i nekoliko desetina hektara oranica. U čačanskom kraju nema opasnosti od izlivanja reka.Zapadna Morava se juče izlila u Grdici na mestu gde uvek prvo napravi problem kada se poveća vodostaj. Pod vodom je lokalni put koji povezuje Grdicu sa susednim selom Oplanići.

Domaćinstva za sada nisu ugrožena. Ipak, juče posle podne su u Grdicu donete crpne pumpe koje su preventivno izvlačile vodu iz potoka Čađavac, koji je ranijih godina pravio probleme tom kraljevačkom naselju. Ovde je juče i preventivno proglašena vanredna odbrana od poplava.

Šef gradskog Tima za odbranu od poplava grada Kraljeva Aleksandar Nestorović objašnjava za RTS da su, zahvaljujući iskustvu od prethodnih godina, preventivno proglasili vanrednu odbranu od poplava.

Prema njegovim rečima, vodostaj Ibra opada, dok je Morava u stagnaciji. “Nadamo se da neće doći do problema. Pratimo situaciju”, naveo je Nestorović.

U čačanskom kraju nema opasnosti od izlivanja reka, rekao je za RTS Borko Ivanović iz Poljoprivredne savetodavne stručne službe u Čačku.

Kako je rekao, ti vremenski uslovi su pozitivno uticali na poljoprivredne kulture.

Ivanović je savetovao poljoprivrednike da ipak obiđu svoje parcele, da provere da li se pojavila voda na njima. Međutim, dodao je da je takvih površina malo, gde se mogu pojaviti problemi.

U čačanskom kraju nema opasnosti za stambene objekte, a sve službe prate situaciju.

Izvor: RTS

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments