Претрага
Претрага
Close this search box.

Kineze u Srbiji učimo pravoslavlju: Srpska pravoslavna crkva štampala molitve na kineskom zbog sve većeg interesovanja za našu veru

Foto: Pexels/YT/screenshot

Misionarsko odeljenje Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke pokrenulo je nedavno program spoljašnje misije na kineskom jeziku s ciljem da građane Kine koji borave u našoj zemlji detaljnije upozna sa pravoslavnim hrišćanstvom.

Kako su objasnili na sajtu Misionarskog odeljenja, više desetina hiljada kineskih državljana godinama boravi u Srbiji i mnogi od njih izražavaju interesovanje za pravoslavlje.

Tako je napravljen i štampani materijal na kineskom jeziku pogodan za misionarsku upotrebu pri pravoslavnim hramovima u Srbiji.

Međutim, Misionarsko odeljenje Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke je, osnivačkim aktom koji je doneo patrijarh srpski Porfirije u februaru ove godine, od samog početka svog rada kao jedan od pet ključnih vektora svoje delatnosti imalo i spoljašnju misiju.

U prva tri meseca, međutim, delatnosti Odseka za spoljašnju misiju su bile vezane uglavnom za predavanja o pravoslavnom hrišćanstvu na engleskom jeziku.

– Ta predavanja, koncipirana za strane državljane koji borave u Srbiji i koji su zainteresovani za pravoslavlje, redovno se održavaju na mesečnom nivou u okviru projekta NevskyTalks. Engleski jezik je, dakle, od samog početka bio primarni za domen spoljašnje misije, zbog njegove rasprostranjenosti na globalnom nivou – kaže za 24sedam upravnik Misionarskog odeljenja Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke prezviter dr Oliver Subotić.

Početak programa na kineskom jeziku

On je objasnio i kako je započet program misije na kineskom jeziku.

– Program misije na kineskom jeziku je bio u planu realizacije, a pokrenut je tri meseca po početku rada Odeljenja, u trenutku kada smo dobili potrebnu podršku u kadrovima za tako ozbiljan misionarski zadatak. Sama ideja misije na kineskom jeziku u Srbiji je sasvim prirodna i proizilazi iz činjenice da u našoj zemlji, prema slobodnim procenama, boravi više desetina hiljada Kineza. Svakog dana oni navraćaju u pravoslavne hramove širom Srbije, razgledaju freske po crkvama, raspituju se za pravoslavlje… Jednom rečju, traže istinitog Boga – objašnjava naš sagovornik.

On dodaje da program spoljašnje misije na kineskom jeziku otvara potpuno novo poglavlje u misionarskoj delatnosti naše pomesne crkve.

– Ta aktivnost proističe iz potrebe vremena u kome jesmo i društvenog konteksta u kome su Kinezi u solidnom broju građani naše zemlje. Pritom, naša misionarska aktivnost u sebi nema ničeg nametljivog u svojoj koncepciji – jednostavno rečeno, dajemo mogućnost svakom Kinezu koji boravi u Srbiji da se upozna sa pravoslavnim hrišćanstvom na svom maternjem jeziku – objašnjava prezviter dr Oliver Subotić.

Misionarsko odeljenje štampalo je i materijale koji mogu biti polazna tačka Kinezima u približavanju pravoslavlju.

– Za početak smo domen Programa spoljašnje misije na kineskom jeziku ograničili na misionarske listiće, flajere i brošure koje radimo na mesečnom nivou. Trenutno koristimo misionarske resurse znanja i iskustva drugih pomesnih crkava, a posebno Moskovske patrijaršije, koja je na ovom polju vekovima aktivna. Uz Božiju pomoć, očekujemo da u narednom periodu svoje aktivnosti znatno proširimo kako se stvari budu odvijale i kako budemo dobijali nove saradnike. U ovom domenu je jako značajno da pokrenemo na misionarstvo što veći broj pravoslavnih Srba koji imaju stručna znanja iz sinologije, a spremni su da se volonterski angažuju za misiju svoje Majke Crkve, u meri u kojoj im to lične mogućnosti dozvoljavaju. Pošto oformimo širi tim saradnika, proširićemo i intenzitet i spektar misionarskih aktivnosti u domenu spoljašnje misije. Po zastupničkim molitvama Svetog Jovana Šangajskog, na čiji praznik smo započeli aktivnosti misije na kineskom jeziku, nadamo se da će se dovoljan broj srpskih misionara odazvati na poziv da sinergijski delujemo na ovom polju, a sve u slavu Hrista Spasitelja – objasnio je prezviter dr Subotić.

Nastavlja se misionarstvo i na drugim jezicima

Međutim, Misionarsko odeljenje će nastaviti svoj rad u ovom pravcu i na drugim jezicima.

– U planu je pokretanje komplementarnih programa i na drugim stranim jezicima u narednom periodu, a sve će zavisiti od ljudstva koje budemo imali na raspolaganju i od misionarskih potreba Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke na čijem kanonskom području, sa blagoslovom patrijarha Porfirija, naše odeljenje deluje. U principu, dovoljno je da vidite koji sve narodi tokom dana posećuju pravoslavne hramove u centru prestonice da biste i sami mogli doći do zaključka koje sve strane jezike treba pokriti misionarskim programima sa pravoslavnim sadržajem. O svim novim aktivnostima ćemo blagovremeno obaveštavati javnost, a ovo je dobra prilika i da pozovemo sve pravoslavne hrišćane koji su stručni iz domena filologije da nam se, sa blagoslovom svog paroha/duhovnika, pridruže u delu spoljašnje misije – naglašava naš sagovornik.

On je na kraju istakao da je opseg delatnosti Misionarskog odeljenja AEM prilično širok, te da, pored domena spoljašnje misije, uključuje i mentorski rad sa mladim sveštenicima Arhiepiskopije, apologetsko delovanje protiv pojava sektno-kultističkog karaktera i organizovanje tribina na razne teme.

– O svim tim aktivnostima detaljno se možete informisati na našem portalu, na adresama misija.srb i misija.rs (na srpskom jeziku) i mission.rs (na engleskom) – naglasio je upravnik Misionarskog odeljenja Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke prezviter dr Oliver Subotić.

24sedam.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti