Претрага
Претрага
Close this search box.

KREĆE NAPLATA PRTLJAGA U AUTOBUSIMA: Sve se MERI U GRAM! Evo kolika je torba dozvoljena putniku

Foto: elements.envato.com

Putnici koji na odmor putuju autobusom preko agencija od danas će moći da nose samo jedan prtljag, odnosno kofer po sedištu i to težine oko 23 kilograma, izjavio je direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA) Aleksandar Seničić.

On je Tanjugu rekao da ovo pravilo nije obavezujuće i da je ono dogovor između agencija, jer je tokom prethodnih godina velika količina prtljaga putnika predstavljala ozbiljan problem prevoznicima, pošto se dešavalo da od težine tolikog prtljaga pucaju poluosovine na autobusima.

“Ovo pravilo je uvedeno zbog bezbednosti putnika, jer autobusi ne mogu da prevoze neograničene količine prtljaga, a prethodnih godina se dešavalo da su neki putnici nosili po nekoliko kofera po osobi, puno dodatne opreme, pa čak i čamce”, rekao je Seničić.

Dodatni prtljag 30 evra po komadu

Prema njegovim rečima, predviđeno je i da se dodatni prtljag naplaćuje 30 evra po komadu, ali, kako naglašava, putnici pre putovanja obavezno sa agencijom treba da provere da li će, bez obzira na to što će platiti, moći da unesu još jedan kofer.

Seničić je naveo i da putnici treba da znaju da je za unošenje kofera u kabinu u kojem se putnici prevoze, po Zakonu o bezbednosti saobraćaja, predviđena kazna od 300.000 do dva miliona dinara.

Putnici, kako je objasnio, sa sobom u autobus svakako mogu uneti jedan ručni prtljag i to onaj koji može stati u prostor iznad sedišta.

“Ne iseljavate se iz zemlje, već idete na odmor”

“Težina prtljaga neće se svakako meriti u gram, ali 23 kilograma je ozbiljna težina, pogotovo kad idete na more, jer se ne iseljavate iz zemlje, već idete na odmor”, rekao je Seničić

On je naveo da je težina od 23 kilograma za prtljag uzeta kao optimalna i da tu težinu primenjuju i avionski prevoznici.

Seničić je rekao i da su o novom pravilu svi putnici obavešteni i upozoreni prilikom kupovine aranžmana, jer su pravila za prtljag sastavni deo programa, kao i opštih uslova putovanja, sa kojim su putnici dužni da se detaljno upoznaju.

(Espreso/Agencije/Preneo D.M.)

Tagovi:

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Vitabrevis
01.06.2024 17:29

Znači, ako doplatimo 30 € po koferu, poluosovine više neće pucati? Talentovan, nema šta!

Gost
Miki
02.06.2024 00:02

Naravno da ovo nema veze sa mozgom. Elem tacno se zna da vozaci autobusa primaju posiljke pakete bez putnika i od toga pucaju poluosovine a ne zbog putnika to je samo izgovor da se uzmu pare ljudima ….

Povezane vesti