Претрага
Претрага
Close this search box.

METEOROLOG TODOROVIĆ OTKRIO KAKVO NAS VREME ČEKA: Da li treba da nas brinu temperaturne promene?

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić/Arhiva

Proleće je počelo jutros u 4.06, a baš danas obeležava se i Međunarodni dan sreće. Dolazak proleća ne znači samo više zelenila, već i duži dan, više vitamina D, boravka na otvorenom… Ko “procveta” zajedno sa cvećem, a ko oseća prolećni umor? Da li to što se drugačije osećamo ima medicinsko objašnjenje?

Tim povodom, gosti “Jutra” bili su neurolog dr Aleksa Pejović i meteorolog Nedeljko Todorović, koji su komentarisali vremensku prognozu u narednom periodu, kao i kako se promene u temperaturama održavaju na naše zdravlje…

Da li to što se drugačije osećamo ima medicinsko objašnjenje ili je to samo naš lični utisak, dr Pejović je objasnio:

“Nije naš lični utisak. Zato što je ljudski organizam jedan veliki časovnik, odnosno bolje je reći da je sazdan od brojnih mali časovnika, koji moraju periodično da se navijaju. Onaj najpoznatiji časnovnik koji svi znamo je ciklus budnosti i spavanja, taj neki biološki ciklus traje 24 sata i 15 minuta.

“Promene obadnica odnosno količine sunčevih sati tokom različitih godišnjih doba, služe nam da konstantno navijamo svoj časovnik. Ako čoveka lišite tog spoljašnjeg navijača časovnika, desiće se da čovek napravi inverziju ciklusa budnosti i spavanja, i sasvim sigurno poremeti sve unutrašnje budilnike u organizmu“.

Meteorolog Todorović uverava da promena u temperaturama ne bi trebalo da nas brine, jer nam u predstojećem periodu sledi pravo proleće.

Espreso/Prva TV

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti