Претрага
Претрага
Close this search box.

Ministar finansija obišao radove na izgradnji EXPO 2027: Niče jedan potpuno novi grad (FOTO)

Copyright TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ

Naveo je da su u junu prošle godine počeli pripremni radovi i dodao da je na gradilištu dosta teška topografija, budući da ima puno podzemnih voda

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas tokom obilaska radova na gradilištu u Surčinu, gde će biti izgrađen kompleks za EXPO 2027, da je već postavljeno stotinak šipova za izgradnju EXPO kompleksa, čime se pripremni radovi ispod zemlje polako završavaju.

– Nalazimo se ovde u Surčinu, na lokaciji gde se gradi novi EXPO 2027, novi nacionalni stadion, niče potpuno jedan novi grad i, kao što vidite, ovde je veliki broj mašina i veliki broj radnika – rekao je Mali novinarima tokom obilaska radova na gradilištu u Surčinu.

TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ

Naveo je da su u junu prošle godine počeli pripremni radovi i dodao da je na gradilištu dosta teška topografija, budući da ima puno podzemnih voda.

– Nasipamo između metar i tri metra i kamena i zemlje, a na kraju, kada se ovi pripremni radovi završe, biće oko četiri i po miliona kubika peska nasuto i oko skoro milion kubika kamena, dakle ogromni radovi – rekao je on.

Ministar je naveo da je razlog njegove posete gradilištu to što je već pre desetak dana počelo postavljanje šipova za prve objekte na EKSPO-u.

– Samo na ovom delu, dakle ovde gde će biti sedam hala novog sajma i EKSPO-a, biće 1.647 šipova, od kojih je već stotinak postavljeno i do 18 metara dubine, i ovaj će posao biti završen u narednih par nedelja – rekao je on.

Istakao je da odmah nakon toga počinje postavljanje naglavnih i veznih greda, a zatim i stubova.

TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ

– Važno mi je da će građani Srbije videti već za mesec i po dana radove iznad zemlje – rekao je Mali, i istakao je da će za Nacionalni stadion biti postavljeno 3.000-4.000 šipova i do dubine od 25 metara.

– Hoću samo da građani Srbije razumeju kako se radi i o kakvim kompleksnim i komplikovanim radovima je reč, ali smo čak i malo ispred roka, što je dobro, a ovo postaje sigurno najveće gradilište u ovom delu Evrope – naglasio je on.

Prema rečima ministra, ovo je najveća razvojna šansa za Srbiju.

– Dakle, mi ćemo 2027. godine da budemo domaćini najveće svetske manifestacije te godine, EXPO 2027. Hoćemo da se predstavimo svetu na pravi način – rekao je Siniša Mali.

TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ

On je ranije na svom Instagram nalogu objavio da je 8. februara na gradilištu u Surčinu počelo postavljanje šipova za izgradnju EKSPO kompleksa, čime je započeta izgradnja hala. Naveo je i da za potrebe realizacije međunarodne specijalizovane izložbe EKSPO 2027. počinje izgradnja sedam hala – univerzalne hale multifunkcionalnog karaktera i šest izložbenih hala koje su, prema njegovim rečima, raspona 45m+45m, osim univerzalne hale koja je raspona 90 metara.

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti