Претрага
Претрага
Close this search box.

MINISTAR LONČAR PORUČIO: Hoćemo zdravu naciju, zato vraćamo redovne preglede u škole

Foto: zdravlje.gov.rs

On je naveo da je renovirana većina zdravstvenih ustanova u Srbiji, da su napravljene nove, moderne bolnice

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je danas da će u cilju zdravlja nacije pored uvođenja skrininga na najčešća oboljenja u populaciji starijih od 40 godina biti vraćeni i redovni sistematski pregledi u škole.

Lončar je to rekao povodom najave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će od 1. septembra vikendom biti organizovani programi ranog otkrivanja karcinoma debelog creva, pluća, prostate i dojke.

On je za “Novosti” naveo da je renovirana većina zdravstvenih ustanova u Srbiji, da su napravljene nove, moderne bolnice, ali se pokazalo da u zdravstvu mora da se menja pristup svim građanima.

– Preventivni pregledi vikendom, sa kojima smo počeli pre pandemije kovida-19, potvrdili su da građani nisu nezainteresovani za brigu o svom zdravlju, ali da moramo drugačije da im priđemo. Iako smo odavno uveli skrining na najčešće maligne bolesti, odziv nije bio zadovoljavajući, dostigao je tek 28 odsto ciljane populacije – rekao je Lončar.

Upravo taj podatak, kako je rekao Lončar, pokazuje da sistem pozivanja na preventivne preglede u matične domove zdravlja za građane, možda i nije baš najprihvatljivije rešenje, i da ceo pristup mora da se modifikuje.

– Ovako ispada da se na organizovani skrining malo ko odazove, a kada vikendom otvorimo 200 ustanova za preventivne preglede, lekari jedva postignu da prime sve koji dođu – objasnio je Lončar.

On je podsetio, da je u tri akcije, od kako su nedavno obnovljeni ti preventivni pregledi vikendom, pregledano više od 90.000 ljudi.

– To je uspeh. Posebno za one ljude kod kojih su bolesti za koje nisu znali otkrivene, i oni su odmah ušli u program dalje dijagnostike i lečenja – rekao je Lončar.

On je istakao da u interesu zdravlja nacije pored skrininga na najčešća oboljenja u populaciji starijih od 40 godina, mora da se vodi briga o zdravlju od školskog uzrasta i zato će biti vraćeni redovni sistematski pregledi u škole.

– Decu od najranijeg uzrasta moramo da učimo zdravim navikama, prvenstveno da ih naučimo da se zdravo hrane, ali i da bolesti koje se javljaju u dečjem uzrastu zbog savremenog načina života, pre svega prevelike upućenosti na tehnologiju, kao što je krivljenje kičme zbog mobilnih telefona ‘uhvatimo’ i ispravimo na vreme – naveo je on.

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je sinoć da će od 1. septembra ove godine za sve građane Srbije starije od 40 godina, ali i one koji imaju potrebu, biti organizovani skrining pregledi, kao i da će se ponovo uvesti obavezni sistematski pregledi u školama.

– Pregledi će biti organizovani vikendom, za one koji rade da im bude lakše. Radiće se besplatni tumor markeri za muškarce, za kancer prostate, debelog creva i kolorektalni karcinom, a za žene za kancer dojke, pluća i takođe kolorektalni. Želimo da prevencijom spasimo hiljade života. Svi pregledi će biti završeni do kraja decembra – rekao je predsednik u obraćanju građanima.

Tanjug

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Marko
26.06.2024 08:50

Munze konza ministar.

Povezane vesti

Претрага