Foto: Ilustracija, MUP

Saobraćajna policija od danas sprovodi pojačanu kontrolu učesnika u saobraćaju, u okviru akcije pojačane kontrole korišćenja sigurnosnih pojaseva na svim evropskim putevima.

Akcija se sprovodi u 32 evropske države koje sarađuju u okviru međunarodne organizacije TISPOL (mreža saobraćajnih policija Evrope). Takođe, kontrola saobraćajne policije biće usmerena i na otkrivanje prekršaja nepropisnog korišćenja telefona od strane vozača u toku vožnje.

U toku 2017. godine, gotovo 60 odsto poginulih vozača, odnosno putnika u Srbiji, nisu koristili sigurnosni pojas u trenutku saobraćajne nezgode.

Rezultati najnovijih istraživanja koje je sprovela Agencija za bezbednost saobraćaja, ukazuju da je procenat korišćenja pojasa na prednjim sedištima u Srbiji oko 76 odsto, a na zadnjim svega oko 12 odsto. Istovremeno, oko šest odsto vozača u Srbiji koristi mobilni telefon za vreme vožnje.

Pooštravaju se kazne za vozače

Izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja, koje su u skupštinskoj proceduri, predviđaju pooštravanje kazni za nasilničku vožnju, vožnju pod alkoholom i nevezivanje pojasa, izjavio je direktor policije Vladimir Rebić.

Rebić je naglasio da je čak 60 odsto vozača i putnika poginulo jer nisu imali vezan sigurnosni pojas, kao i da je to očigledan razlog da se za taj prekršaj kazna podigne sa 5.000 na 10.000 dinara.

izvor: MUP/rts.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments