Tržište informacionih tehnologija sve više raste u Srbiji i vlada stalna potražnja za radnicima. Godišnje se otvori oko 300 novih firmi, a prosečna plata zaposlenih u ovom sektoru je 130.000 dinara.

I pored toga, Srbiji svake godine nedostaje 40.000 IT stručnjaka, podaci su ministarstava. Oni apeluju na decu da uče za programere jer je u pitanju siguran posao, koji je uz to odlično plaćen.

Razvija se tržište

U Srbiji trenutno na tržištu posluje 2.349 IT preduzeća, koja pojedinačno imaju godišnji prihod veći od milion dinara. Zbog toga vlada stalna potreba za zapošljavanjem novih kadrova iz informacionih tehnologija.

Kako ističe Milan Dobrijević iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, broj ovih preduzeća povećao se za 8,6 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Naglasio je da je samo u prvih osam meseci osnovano 229 novih programerskih firmi, što je, dodaje, više nego ikada pre u jednoj godini.

– IT tržište se sve brže razvija i trenutna vrednost mu je 538,5 miliona evra. Ukupan iznos IT investicija u 2018. godini bio 452,7 miliona evra, ali su kadrovi koji nedostaju ključna stvar za razvoj. Trenutno nedostaje oko 40.000 stručnjaka iz ove oblasti  – ističe Dobrijević i dodaje:

– Nadam se da će se uvođenjem informatike u peti razred osnovne škole i informatičkih odeljenja u osnovne i srednje škole doprineti da bude više studenata u ovoj oblasti.

Kolike su plate
* plata junior programera 700-800 evra
* plata medior programera (2-3 godine iskustva) 1.300-1.500 evra
* plata senior programera ( 5+ godina iskustva) 2.300-3.200 evra

Najtraženija IT zanimanja
* softver developer – kreira nove programe ili razvija postojeće
* veb-developer – kodira veb-stranice
* Java programer – bavi se kreiranjem veb-servisa, Android aplikacija i Java aplikacija
* veb-dizajner – zadužen za izgled veb-stranice
* administrator mreže – zadužen da računarski sistemi u okviru kompanija funkcionišu normalno

Manjak radnika

Međutim, i pored brzog zaposlenja i dobrih plata, na tržištu rada nema dovoljno stručnjaka iz ove oblasti.

Član predsedništva Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković navodi da je ovaj sektor među plaćenijim, ali da poslodavci muku muče na nađu zaposlene.

– Prema zvaničnim podacima, manjak je oko 40.000 programera. Očekujem da kroz par godina napreduje školovanje za IT tehnologije na fakultetima i u srednjim školama. Deca bi trebalo što više da uče za programere, naročito zato što mogu brzo da se zaposle – naglašava naš sagovornik.

Na Infostudu, sajtu specijalizovanom za zapošljavanje, kažu da ne samo da na tržištu fale programeri već i posebno nedostaju oni sa iskustvom.

– Zato se neretko dešava da su IT poslodavci primorani da ponavljaju oglase za poslove zbog nemogućnosti da zatvore raspisanu poziciju, dok se, s druge strane, često se dešava da, iako su u potrazi za iskusnim kadrovima, zaposle početnika kako bi od njega s vremenom stvorili stručnjaka sa iskustvom – objašnjavaju u Infostudu.

Izvor: Informer

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments