Претрага
Претрага
Close this search box.

NASTAVLJA SE TALAS NASILJA NA KiM: Jedinom listu koji izlazi na srpskom jeziku upućen zahtev da se iseli iz Kosovske Mitrovice

FOTO: PRINTSCREEN/KOSOVO-ONLINE

Talas nasilja, provokacija i ugrožavanja sloboda srpskog stanovništva nastavlja se ovih dana zahtevom redakciji „Jedinstva“, jedinog lista u pokrajini koji izlazi na srpskom jeziku, da se iseli iz prostorija u Kosovskoj Mitrovici u kojima se nalaze od 2003. godine, dakle više od dve decenije. Redakcija “Jedinstva” već jednom je bila izložena egzodusu s obzirom da su nasilno proterani iz Prištine 1999. godine iz prostorija koje su vlasništvo zaposlenih i za koje imaju kompletnu dokumentaciju i posedovni list.

Saopštenje Kancelarije za Kosovu i Metohiju prenosimo u celosti.

– Ovo je grub udarac na slobodu medija i informisanja, ali i na sve novinare i zaposlene u “Jedinstvu” koji punih osam decenija profesionalno, hrabro i požrtvovano obavljaju jedan od najtežih i najizazovnijih poslova, stavljajući svakodnevno glavu u torbu. Cilj ponovnog proterivanja “Jedinstva” jeste da Srbi ostanu potpuno uskraćeni za istinite i pravovremene informacije, koje dobijaju putem štampe.

Kao i uvek kada se radi o ugrožavanju ljudskih i institucionalnih prava našeg naroda u pokrajini, ne postoji nikakav pravni dokument kojim bi se dokazalo da „Jedinstvo“ bespravno koristi prostor u ulici Kralja Petra Prvog u Kosovskoj Mitrovici, pa se zbog toga i ovog puta pribeglo pretnji golom silom i specijalnom policijom koje su upućene novinarki i direktorki ovog lista, gospođi Radi Komazec.

Činjenica da je ovo samo poslednji u nizu incidenata koji se poslednjih meseci događaju gotovo svakodnevno, pokazuje da režim Aljbina Kurtija nastoji da stalno održava atmosferu zastrašivanja i podgrevanja kolektivne psihoze i mržnje prema Srbima i na taj način izazove njihov konačni egzodus sa prostora Kosova i Metohije.

Naravno da su ideolozi etnički čistog Kosova i Metohije protivnici dijaloga i bilo kakve normalizacije na terenu i umesto šansi za napredak nude mržnju i beznađe.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju obavestiće sve međunarodne misije o ovom udaru na “Jedinstvo” i slobodu štampe i pomoći će zaposlenima u redakciji da se sa ovim izazovim izbore, ne dozvoljavajući da ostanu na ulici, a direktor Kancelarije za KiM Petar Petković tokom boravka u Briselu obavestiće posrednika u dijalogu o pretnjama i udaru na ovaj ugledni list i njegove zaposlene – istaknuto je u saopštenju.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti