Претрага
Претрага
Close this search box.

OBRATITE PAŽNJU PRI KUPOVINI MESA! Evo kako da znate da je sveže i bezbedno – ovih dana povećan rizik od kvarenja

Foto: Man's Journal

Na velikim vrućinama hrana se, posebno ona životinjskog porekla brže i češće kvari nego obično, zbog toga je veterinarska inspekcija intenzivirala svoj rad. Pod lupom nadležnih službi su zvanična prodajna mesta, ali i ona alternativna poput tezgi i buvljaka. Posebna pažnja je usmerena na velike gradove. Rizik se povećava što sunce jače sija – u veoma kvarljive namirnice spadaju mleveno meso i proizvodi od njega, proizvodi od jaja, posebno majonez i mlečni proizvodi.

Građani kažu da najčešće pitaju da li je meso sveže, proveravaju boju i miris, ali kupuju i na poverenje. U potrošačkim organizacijama apeluju da treba biti veoma obazriv pri izboru i kupovini lako kvarljivih namirnica.

“Privredni subjekti su prema Zakonu o bezbednosti hrane u obavezi da u svim fazama proizvodnje, prerade, prometa poštuju odgovarajuće standarde koji se odnose na bezbednost prehrambenih proizvoda, inače su kazne u rasponu od 300.000 do čak tri miliona dinara“, kaže Vesna Perinčić iz Republičke unije potrošača.

Povećan je broj redovnih i akcijskih kontrola. Trenutno je 167 inspektora na terenu, kažu u Veterinarskoj inspekciji. Tokom juna bilo je 378 inspekcijskih nadzora, najviše u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Subotici. Kontroliše se sve. Od mesara i samoposluga do restorana i prodavnica brze hrane. Načelnica Veterinarske inspekcije Ljiljana Ivanjac savetuje građane da hranu kupuju u registrovanim objektima i da obrate pažnju na vrstu pakovanja i deklaraciju na toj hrani.

“Ukoliko imate mogućnosti pogledajte šta je informacija na deklaraciji. Obratite pažnju na rok trajanja na deklaraciji kao i na način čuvanja same hrane. Ukoliko je deklarisano da se hrana mora čuvati na određenom temperaturnom režimu ona treba i da bude na tom temperaturnom režimu”, ukazuje načelnica Veterinarske inspekcije.

Od aprila do juna sa tržišta je uklonjeno i bezbedno uništeno više od 4.700 kilograma mesa i proizvoda od mesa, gotovo 120 litara mleka i proizvoda od mleka, 625 komada jaja i proizvoda od jaja i više od 270 kilograma ribe i proizvoda od ribe.

RTS/Mondo

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti