Претрага
Претрага
Close this search box.

Otkrivamo koji sportisti imaju pravo na penziju u Fondu PIO

Foto: Pixabay

Svi oni koji su se profesionalno bavili sportom imaju pravo na penzijski staž ako ispunjavaju jedan uslov

Kada pomislimo na penzionere, obično su to nekadašnji radnici u fabrikama, zaposleni u kancelarijama, trgovinama, nastavnici, majstori… Ali, pravo na penziju koju isplačuje Fond za penzijsko invalidsko osiguranje imaju i oni koji su se bavili sportom, ako je to bilo profesionalno i pod jednim uslovom.

Svojstvo osiguranika po osnovu bavljenja sportom može da se prizna sportisti koji je bio član sportskog kluba koji se takmičio u saveznom rangu ili u sportovima u kojima se takmiče pojedinci, kažu iz Fonda PIO.

Da bi se penzijsko pravo ostvarilo potrebno je podneti zahtev za utvrđivanje podataka o stažu osiguranja i svojstvu osiguranika nadležnoj filijali Fonda, prema mestu prebivališta, na osnovu kojeg se sprovodi postupak i donosi rešenje.

Uz zahtev za utvrđivanje svojstva osiguranika sportista mora da priloži zvanične dokaze: dokumenta iz kojih se vidi da se lice u određenom periodu bavio sportom (registracija, zdravstveni karton, zapisnici sa utakmica i sl.).

Takođe potrebno je dostaviti i potvrdu/dokaz kojeg ranga je bio klub u vreme kada je sportista bio član, odnosno potvrde matičnog kluba, odgovarajućeg granskog i Sportskog saveza Srbije i dokaz o školovanju u vreme kada se sportista nalazio u klubu.

Nacionalne penzije posebna priča

Pored ovih “redovnih” penzija vrhunski sportisti mogu da imaju i nacionalnu penziju. Uredba o nacionalnim sportskim priznanjima i novčanim nagrada stupila je na snagu 2016. godine i njom su uređeni uslovi, način isplate kao i iznos nacionalnih sportskih penzija i nagrada.

Kao glavni uslov u Uredbi je istaknuto osvajanje zlatne, srebrne ili bronzane medalje na Olimpijskim igrama, Paraolimpijskim igrama, Šahovskoj olimpijadi, svetskim i evropskim prvenstvima u olimpijskim i paraolimpijskim sportskim disciplinama i svetski rekord u olimpijskim i paraolimpijskim sportskim disciplinama, kao i učešće u finalu Dejdivs kupa ili FED kupa Međunarodne teniske federacije.

24sedam

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti