Претрага
Претрага
Close this search box.

Otvoren most na Velikoj Moravi u selu Vojska, spojio Svilajnac i Jagodinu! Ima 3 trake, 2 pešačke staze (FOTO)

Copyright TANJUG/ MGSI/ PREDRAG MITIĆ

Most se oslanja na šest stubova, od kojih su četiri u reci, i ima nosivost 45 tona, tako da je predviđen i za teški teretni saobraćaj

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, i predsednik opštine Svilajnac, Predrag Milanović, danas su u selu Vojska svečano otvorili novi betonski most na Velikoj Moravi, koji sada bezbedno spaja meštane ovog sela u opštini Svilajnac i stanovnike Bagrdana na teritoriji grada Jagodine.

U izgradnju mosta investirano je 870 miliona dinara. Most, koji je poneo ime junaka iz Prvog srpskog ustanka, Stevana Sinđelića, rođenog upravo u selu Vojska, dug je 176 metara, širok 8,3 metra, ima dve kolovozne trake od po tri metra, i dve pešačke staze.

Most se oslanja na šest stubova, od kojih su četiri u reci, i ima nosivost 45 tona, tako da je predviđen i za teški teretni saobraćaj. Sagrađen je na mestu nekadašnjeg visećeg mosta, koji je krajem šezdesetih godina prošlog veka izgradila Jugoslovenska narodna armija.

Copyright TANJUG/ MGSI/ PREDRAG MITIĆ

Stanovnici Vojske i Bagrdana bili su prinuđeni da koriste ovaj nebezbedan viseći most do pre nekoliko meseci. Iako nije bio predviđen za motorna vozila, mnogi su ga prelazili automobilima rizikujući život.

Prvobitna namera je bila da se taj most renovira i obnovi, ali je prilikom obilaska utvrđeno da je toliko oronuo, da mora da bude srušen i zamenjen novim mostom, koji je sada bezbedan prelaz, a uz to je skratio prevoz meštanima Vojske do Jagodine za šest kilometara, dok im je Kragujevac sada bliži 50 kilometara. Inače, ovo je prvi je novosagrađeni rečni prelaz u opštini Svilajnac posle 102 godine. Poslednji most preko Velike Morave na ovom području izgradio je još kralj Aleksandar Karađorđević davne 1922. godine.

Tagovi:

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
SNS Uzivo
30.05.2024 14:06

A ovo ima kakve tacno veze sa Novim Sadom?

Gost
grga
30.05.2024 19:29

Da li ti znas sta 45 tona burazeru. Sta je to za jedan gredni most koji kosta 7.5 miliona evara. Jedan sleper ima 24 tone nosivosti. Kad pises misli malo!!!

Povezane vesti