Претрага
Претрага
Close this search box.

Ovog lidera novosadske opozicije zovu Hudini: U njegovom mandatu nestala cela toplana, a stvorila se luksuzna vila

Foto: Arhiva
Na koalicionoj listi za izbore koji će se u Novom Sadu održati 2. juna ponovo su se našle iste stranke u čije vreme je 2010. nestala cela toplana – POKS, (tada SPO), Demokratska stranka i Liga socijademokrata Vojvodine. Direktor „Toplane“ 2010. bio je Vladimir Jelić, tada predsednik Gradskog odbora SPO-a, a sada potpredsednik POKS-a. Njega je policija u krivičnoj prijavi podnetoj 2011. Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu osumnjičila da je dok je bio direktor ovog preduzeća, bio umešan u nestanak kompletne toplane „Mišeluk“, jedne od sedam toplana u Novom Sadu. Vrednost nestale opreme procenjena je na oko 2,4 miliona evra.

Isparila oprema, cevi i trafostanica
Toplana „Mišeluk“ nekad je grejala celo Novo naselje, u kome danas živi 35.000-40.000 ljudi, a od 1991. godine premeštena je i služila je za zagrevanje objekta Televizije Novi Sad. Krađu su prijavili radnici Novosadske toplane, a policija je podnela prijavu protiv Jelića, kao direktora preduzeća. Odneta su dva vrelovodna kotla snage 11 i tri megavata, sa kompletnom automatikom i gorionicima firme „Sake“, koji mogu da rade na gas i mazut. Nestali su i postrojenje za pripremu vode, elektronika i pumpno postrojenje, frekventni regulator za pokretanje ventilatora, objekat napravljen od metala koji je pokrivao toplanu. Iz magacina je odneto nekoliko kilometara čeličnih cevi, ukradena je trafo-stanica.
Upravni odbor je retroaktivno, nekoliko meseci kasnije doneo odluku o rashodovanju opreme i njenoj prodaji u staro gvožđe, iako je takvu odluku mogla da donese jedino Skupština grada kao osnivač Novosadske toplane. Po zakonu rukovodstvo i Upravni odbor, imovinom mogu samo da upravljaju, ne i da je otuđuju. U vreme kad se desila krađa toplane „Mišeluk“ DS je imala gradonačelnika, a LSV predsednika Skupštine grada.

Za nestanak Toplane okrivili Nato
Jelić i rukovodstvo „Novosadske toplane“ tvrdili su da toplana „Mišeluk“ nije ukradena, nego rashodovana, zato što zbog oštećenja u NATO bombardovanju nije u pogonu od 1999. Tvrdili su da su sakupljači sekundarnih sirovina često krali delove i da su bili prinuđeni da u junu 2010. demontiraju i u magacin glavne toplane kod Limanske pijace, prenesu sve mašinske, elektro i merno-regulacionih elemenate, a da je sve što je ostalo na lokaciji otpisano kao otpad, i prodato na tenderu u staro gvožđe. Prijava protiv Jelića je odbačena 2016. godine.
Međutim, radnici su tvrdili da je toplana pre demontaže bila u idealnom stanju, da su zbog bombardovnja samo popucala stakla na jednom objektu, koja su ubrzo zamenjena. Tvrdili su da je 2008. rukovodstvo, na čijem je čelu bio Jelić, preuzelo objekte u potpuno funkcionalnom stanju. Takođe su tvrdili da je rukovodstvo podnelo fiktivnu prijavu protiv NN lica, da bi prikrilo nestanak toplane, kao i da u istrazi nije utvrđeno da li se toplana zaista nalazi u magacinu i ko je i zašto doneo odluku da se ukloni obezbeđenje, koje je godinama čuvalo objekat.

Pare na granici i vila vredna milione
Mediji su nakon oblodanjivanja afere s nestankom toplane objavili i interesantan podatak da je Jelićev kum i njegov zamenik Vladimir Popić zaustavljen na granici sa Švajcarskom sa 300.000 evra u koferu. Novac mu je oduzet, a kasnije je vraćen čoveku koji mu ga je, navodno, pozajmio. Popić je kažnjen zbog carinskog prekršaja i zabranjeno mu je da dve godine obavlja rukovodeće poslove u javnom sektoru. Takođe, Demokratska stranka je, nakon hapšenja Borislava Novakovića 2013. zbog optužbi da je odobrio krađu 4,5 miliona evra na gradnji Bulevara Evrope, tražila od policija i tužilaštva da umesto što hapse Novakovića, ispitaju odakle Jeliću vila od par miliona evra, i da li je mogao da je zaradi od direktorske plate.

vojvodinauzivo.rs

Tagovi:

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
SNS Uzivo
26.05.2024 19:37

Zanimljivo da vam to nije smetalo sve dok je bio u koaliciji, a SPO je u NS vlasti zadnjih 20 godina, e sad kad je sa opozicijom sta vam to govori? 🙂

Last edited 17 Dana Ranije by SNS Uzivo
Gost
Zoran
26.05.2024 20:55

Ljigavac teski, pokvarenjak, nezasiti, prst na celo, necemo dozvoliti da nas ta nazadnjacka opozicija ponovo sroza na nulu. Ljudi, prst na celo 02.juna dobro razmislite. Bilo neponovilo se, nikad vise zuti na vlast.

Gost
SNS Uzivo
26.05.2024 21:26
Odgovori  Zoran

Zanimljivo da vam nije bio ljigav dok je participirao u vlasti, kao I Liga, e naprdnjaci sendvicari, ko vas ne zna skupo bi vas platio… 🙂

Last edited 17 Dana Ranije by SNS Uzivo

Povezane vesti