Danas počinje Petrovdanski post koji će trajati do 12. jula. Iako se glavnom smatra da posna hrana nije pojednako ukusna kao mrsni specijaliteti, istina je sasvim drugačija kada se pogledaju brojni recepti za posne specijalitete. Suština posta i nije u samoj hrani, a oni koji iskreno poštuju veru, sa lakoćom se suzdžravaju od mrsne hrane.
I te kako tokom posta možete da pripremate raznovrsna jela koja su veoma zdrava i pravi su miks najboljih ukusa.
Tikvice punjene prosom
Potrebno je:
4 tikvice, 200 g bukovače, 250 g prosa, 3 čena belog luka, 300 g praziluka, 1/2 kašičice slatke paprike, bosiljak.
Priprema
Na vodi izdinstajte praziluk i bukovače, dodajte zatim beli luk. Kada povrće omekša, dodatje kuvani proso pa sve dobro sjedinite. Dodajte začine, po ukusu i pripremljenom smesom napunite izdubljene tikvice. Složite ih u pleh za pečenje, prekrijte folijom i pecite 30 minuta na 180 stepeni, pa još 15 minuta bez folije.
Musaka sa lukom
Potrebno je:
2 glavice luka, ravna kašičica suvog bosiljka, 6 kašika ulja, 100 ml soka od paradajza, 100 ml vode, kašičica šećera, 500 g krompira, 300 g kiselih jabuka, so.
Priprema:
Krompir, luk i jabuke isecite na kolutove, začinite i slažite naizmenično u vatrostalnu posudu, prelijte paradajzom i vodom, pa pecite oko sat vremena na 170 stepeni. Kada povrće i jabuke omekšaju, pojačajte temperaturu na 220 stepeni i pecite još desetak minuta da se musaka lepo zapeče.
Varivo od soje
Potrebno je: 200 g soje, 3 šargarepe, 1 l soka od paradajza, 3 glavice crnog luka, 2 češnja belog luka, 2 kašike brašna, so, začinska paprika.
Priprema: neka soja odstoji 24 sata u vodi. Ocedite je zatim i stavite da se kuva. Dodajte potom šargarepu, sok od paradajza i crni luk. Nakon kuvanja začinite jelo brašnom i začinskom paprikom razmućenom u hladnoj vodi. So i beli ukus dodajte po želji.
Posna čorba sa ovsenim pahuljicama
Potrebno je: 1/2 kg krompira, 2 glavice crnog luka, 1 šargarepa, kukuruz šećerac, šaka boranije, 1 koren peršuna, 3-4 kašike ovsenih pahuljica, so, list peršuna.
Priprema: prvo očistiti krompir, crni luk, šargarepu i koren peršuna. Iseći sve na sitne komade, dodati zatim boraniju i kukuruz i naliti vodom da se kuva. Na kraju sipati ovsene pahuljice. Posoliti po ukusu i dodati seckani list peršuna.
Beli pasulj na vodi
Potrebno je: 1/2 kg belog pasulja, 250 g crnog luka, 1 šargarepa, 1 suva paprika, 2 kašike brašna, začinska paprika, so.
Priprema: uveče potopiti pasulj u vodu da prenoći. Sutradan ga ocediti, nalijte drugom vodom i stavite da provri. Ponovo ga ocedite i prelijte vodom koliko da ogrezne.
Dodati seckani luk, šargarepu, suvu papriku i kuvati dok se pasulj dobro ne raskuva. Razmutiti brašno u malo vode, dodati malo paprike, pa sve to umešati u pasulj koji vri. Dodati so po želji i izmaći jelo sa vatre, piše Opanak rs.
Plus, recept za posnu poslasticu – musaka od pšenice i suvih šljiva
Potrebno je za četiri osobe: 800 g krompira, 200 g pšenice, 80 g suvih šljiva, 20 g oraha, 4 kašike paradajz pirea, pola kašike ruzmarina.
Priprema: krompir isecite na tanke kolutove, pšenicu skuvajte a suve šljive malo obarite. U vatrostalnu činiju ređajte prvo krompir, sitno seckane suve šljive, a zatim pšenicu pomešanu sa orasima. Paradajz pire razblažiti sa bujonom od povrća i time prelijte musaku. Pospite je ruzmarinom i pecite 45 minuta na 200 stepeni.
Post treba da prati suzdržavanje od hrane, ali i loših misli, namera, želja, kako bi se poštovala pravila vere i živelo u skladu sa tim. Post ne treba da bude bilo kakva muka jer ko iskreno veruje, i usmeren je ka tome, post ne prihvata kao neko teško odricanje već sa lakoćom sledi te principe.
zena.blic.rs