Претрага
Претрага
Close this search box.

POTREBNO JE DA SAČUVAMO MIR I STABILNOST – Premijer Vučević o terorističkom napadu u Beogradu: Sprovodi se akcija razbijanja ekstremnih ćelija. Ne gledajte na naše komšije, ovo nije rat protiv verske zajednice

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Premijer Srbije Miloš Vučević gostovao je jutros na Blic televiziji, gde je govorio o situaciji nakon terorističkog napada u Beogradu i koracima koje je država preduzela u borbi protiv ekstremizma.

-To je bio klasičan vid terorizma. Iskreno divljenje žandarmu koji je uspeo da odbrani objekat i sve osobe tamo. Sprovodi se dalja akcija razbijanja verskih ekstremnih ćelija i one se sprovode na teritoriji čitave Republike Srbije, osim Kosova i Metohije. Ono što je bitno da kažem da ove aktivnosti nisu usmerene protiv neke verske grupe, i molim sve građane Srbije da ne gledaju na naše komšije koji su muhamedanske ispovesti – rekao je premijer.

Vučević je objasnio da se ekstremističke grupe ne organizuju kroz rad džamija, već da se u svrhu njihovog učenja i moguće obuke, koriste privatni objketi.
On smatra da nije bilo propusta u radu državnih organa, te da je napadač evidentiran kao pristalica radikalnije islamske grupe.

Vučević se dotakao i političkih dešavanja u Srbiji i svetu, koja su prethodila terorističkom napadu. Premijer je izrazio razumevanje za muslimane koji posmatraju dešavanja u Gazi, ali je naglasio da se ranjavanjem žandarma u Beogradu ne postiže ništa.

Foto: TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE

– Imali smo kampanju oko rezolucije o Srebrenici, opet smo se vratili u devedesete, onda smo imali ovaj teroristički napad od strane nekoga ko je rođena kao pravoslavac i otišao u ekstremni islamski. Mogu da razumem da neko ko je muslimanske ispovesti teško proživljava stradanje u Gazi, kao i većina čovečanstva, ali kome će biti bolje od toga u Palestini što ste vi napali žandarma? Otac mu je očajan, supruga mu je Bošnjakinja iz Berana. Nije problem menjanja vere, nego kada neko ode u ono što nije suština ljubavi prema Bogu. Pitanje veronauke u školi treba da bude rešeno, da deca nauče šta znači religija, a ono što sam ja naučio od jednog muftije je da ne budemo veroljubi, nego bogoljubi. Pitanje je za svaku porodicu i za državu. Sve ćemo učiniti da se ovo ne ponovi – kazao je premijer.

Vučević je naglasio da država ne vodi rat protiv neke verske zajednice. U ovom trenutku, sve preduzete mere odnose se na borbu protiv ekstrenizma, ali i očuvanje mira i stabilnosti u Srbiji i regionu.

– Apelujem na sve analitičare, da moramo biti svesni odgovornosti svake izgovorene reči. Potrebno je da sačuvamo mir i stabilnost. Nemojte da ovo dovede do daljeg pogoršavanja odnosa u Srbiji. Imaću sastanak i sa muftijom Zurlićem. Država ne vodi rat protiv neke verske grupe. Ovo nije lov na muslimane – istakao je premijer Miloš Vučević.

Foto: FOTO TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ/bs/ Printscreen

 

NS Uživo

Tagovi:

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Milan NS
02.07.2024 11:24

Ako je tako, zašto deca u školama ne uče o religiji već samo o pravoslavlju?
I kako se to neko “rodi kao pravoslavac”? Pravoslavac se postaje prihvatanjem pravoslavne veroispovesti, nikako drugačije, a to ne može da se desi rođenjem

Gost
BiteMe
02.07.2024 12:27

Građani vam se ubijaju po ulicama a vi pričate prazne floskule.

Povezane vesti