Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić izjavio je danas da se od 2021. godine ukida roming na Balkanu. 

Građani balkanskih zemalja od 1. jula dobiće još niže cene međusobnog telefonskog saobraćaja, a za dve godine troškovi rominga trebalo bi da potpuno nestanu, rekao je Ljajić za “Dnevni avaz”.

Sporazum o tome, skoro u celosti je usaglašen, a Ljajić, piše list, najavljuje njegovo potpisivanje za april u Beogradu.

“Sporazum predviđa da cene roming poziva neće prelaziti 0,19 evra po minutu, 0,06 evra po SMS poruci i 0,20 evra po megabajtu za korišćenje interneta. Znači, cene mogu biti samo niže od tih, a nikako više”, kaže Ljajić.

Upitan obuhvata li ukidanje rominga i pozive prema Evropskoj uniji i od nje, Ljajić odgovara da je to “priča na nešto dužem štapu”.

“U izjavi podrške Digitalnoj agendi za zapadni Balkan, koja je potpisana u maju prošle godine u Sofiji, istaknuta je i podrška implementaciji plana za olakšavanje smanjenja troškova rominga između našeg regiona i EU”, rekao je ministar.

Međutim, dodaje, Evropska komisija bila je fokusirana da bude potpisan ovaj sporazum za ukidanje rominga na zapadnom Balkanu, a kada se to desi, da se onda otvori i pitanje ukidanja rominga između ovog regiona i EU.

Do sada nije bilo spremnosti Evropske komisije da udovolji zahtevima da se uredba o ukidanju rominga EU odnosi i na zemlje koje se nalaze u procesu pridruživanja EU, odnosno na Zapadni Balkan.

“Kada bi se to dogodilo, bila bi to najdirektnija i najopipljivija podrška koju bi mogli osetiti građani na zapadnom Balkanu”, pojašnjava potpredsednik Vlade Srbije.

Dodaje da će građani osetiti znatne uštede već u ovom prelaznom razdoblju, a posebno od 2021. godine. Potrošači će tada plaćati identične cene onima koje plaćaju unutar svoje matične mreže.

Izvor: Tanjug

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments