Претрага
Претрага
Close this search box.

PREDSEDNIK VUČIĆ DANAS U BRISELU: Prvi samit o nuklearnoj energiji, okupljaju se delegacije iz 30 zemalja

Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Prvi samit o nuklearnoj energiji, koji organizuju Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) i Belgija, biće održan danas u Briselu, a učestvovaće i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Prvi put na takvom samitu okupiće se delegacije iz 30 zemalja, predstavnici industrije, šefovi istraživačkih centara, stručnjaci, kao i predstavnici civilnog društva.

Svetski lideri će se okupiti u Briselu kako bi istakli ulogu nuklearne energije u smanjenju upotrebe fosilnih goriva, jačanju energetske sigurnosti i podsticanju ekonomskog razvoja.

Vučić razgovarao sa Orbanom

Predsednik Vučić sastao se juče u Briselu sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom uoči prvog globalnog Samita o nuklearnoj energiji.

– Sa prijateljem na večeri pred početak dva velika Samita koja se sutra održavaju u Briselu. Razgovarali smo o svim temama od značaja za naše zemlje, razmenili mišljenja o aktuelnoj geopolitičkoj situaciji, regionalnim pitanjima i energetici – napisao je Vučić na instagram nalogu budućnostsrbijeav.

Predsednik Vučić je ranije izjavio da će u okviru samita biti održani značajni sastanci.


– Imamo taj samit za nuklearnu energiju, biće mnogo evropskih i svetskih lidera, svi evropski zvaničnici, tako da će to biti prilika za dodatne značajne sastanke za sve nas – rekao je predsednik Vučić.

Samitom će kopredsedavati generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Mariano Grosi i predsednik Vlade Kraljevine Belgije Aleksandar de Kro.

Očekuje se da se na kraju samita usvoji i Deklaracija o nuklearnoj energiji, a predviđeno je i da se održe i četiri panel-diskusije na kojima će se razgovarati kako inovacije dodatno povećavaju konkurentnost, upotrebljivost i održivost nuklearne energije, o uspostavljanju ravnopravnih uslova za finansiranje nuklearne energije, kao i o napretku u nuklearnoj tehnologiji za proizvodnju energije.

Samit dolazi nakon istorijskog uključivanja nuklearne energije u Globalnu analizu dogovorenu na konferenciji UN o klimatskim promenama (KOP28) u Dubaiju u decembru prošle godine, koja je pozvala na ubrzanje njenog korišćenja zajedno sa drugim izvorima energije sa niskim sadržajem ugljenika.

To će šefovima država i vlada zemalja učesnica pružiti priliku da podele svoju viziju o ključnoj ulozi nuklearne energije u dostizanju “neto nule” kada je reč o emisijama CO2 i promovisanju održivog razvoja, uključujući nacionalne planove za potpuno iskorišćavanje njenog potencijala.

kurir

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
SNS Uzivo
21.03.2024 13:16

Daj Oskare nemoj zezati, ovi tvoji nepismeni slepci ne mogu vola da ubodu, nemoj ti da napravite novi Černobil? 🙂

Last edited 23 Dana Ranije by SNS Uzivo

Povezane vesti