Претрага
Претрага
Close this search box.

PREDSEDNIK VUČIĆ DANAS U KOTORU: Samit lidera Zapadnog Balkana i EU pod sloganom “Jedan region, zajednička vizija”

Foto: Instagram Printscreen/Budućnost Srbije

Na samitu pod sloganom “Jedan region zajednička vizija” danas se u Kotoru sastaju lideri Zapadnog Balkana i Evropske unije.

Samitu će prisustvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić. S njim u delegaciji biće i ministar finansija Siniša Mali i ministarka za evropske integracije Tanja Miščević.

Zvaničnici iz regiona, predstavnici EU i Sjedinjenih Američkih Država razmatraće Plan rasta za Zapadni Balkan.

Domaćin Samita u Kotoru je premijer Milojko Spajić a skup počinje u 9:30 kako je najavila Vlada Crne Gore.

Najavljeno je i prisustvo evropskog komesara za susedstvo i proširenje Olivera Varheljija i pomoćnika američkog državnog sekretara zaduženog za Evropu i Evroaziju Džejmsa O’Brajena.

Konferencija za novinare, na kojoj će se obratiti Spajić i Varhelji, počinje u 10.30.

Na događaj su, osim lidera i ministara iz regiona, pozvani i predstavnici Saveta za regionalnu saradnju, Evropske banke za obnovu i razvoj, Evropske investicione banke, Svetske banke, Transportne zajednice, Atlantskog saveza, Energetske zajednice, Fondacije za otvoreno društvo, ReSPA, GIZ-a, visoki predstavnici Evropske komisije i drugi.

To je treći regionalni samit lidera Zapadnog Balkana koji se održava u poslednjih nekoliko meseci. Prethodna dva održala su se u Tirani i Skoplju.

Inače, Plan rasta za Zapadni Balkan predviđa finansijsku podršku od šest milijardi evra, od kojih su dve milijarde bespovratni grantovi, a četiri milijarde povoljni krediti koje daje EU.

Plan se odnosi na period od 2024. do 2027. godine i predviđa da svaka vlada zapadno-balkanske šestorke dobije određenu sumu novca na svakih šest meseci, zavisno od reformi koje je sprovela u tom periodu.

kurir

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
SNS Uzivo
16.05.2024 09:53

Gomila besmislenih saopstenja, bombardovanje idiota nizom informacijama koje ne sluze nicemu, konstantno zaglupljivanje… 🙂

Last edited 8 Dana Ranije by SNS Uzivo

Povezane vesti