Претрага
Претрага
Close this search box.

PREDSEDNIK VUČIĆ NAJAVIO: “PRSTEN KNEGINJE MILICE VRAĆAMO U SRBIJU!” Filmska priča o izgubljenom blagu otkriva kako je pronađeno

Foto: Wikipedija

Predsednik Aleksandar Vučić je tokom Svesrpskog sabora “Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska” i posete Narodnom muzeju Srbije najavio da postoji mogućnost da se zaručni prsten kneginje Milice konačno vrati u Srbiju.

– Mi se trudimo da vratimo sve u zemlju što se nalazi na aukcijama. Postoji mogućnost da smo pronašli zaručni prsten kneginje Milice. Pokušaćemo to da kupimo, da vratimo u zemlju i predamo Narodnom muzeju – izjavio je Vučić i dodao da će to učiniti bez obzira na njegovu cenu.

Filmska priča o izgubljenom blagu

Zlatni prsten je pronađen slučajno u polju kod manastira Ravanica, koji je zadužbina kneza Lazara.

Istoričar umetnosti i savetnik u Zavičajnom muzeju Jagodina, viši naučni saradnik na Balkanološkom institutu SANU Branislav Cvetković dobio je taj zlatni prsten na analizu a o svemu što je uočio napisao je izveštaj – Miličin prsten, otkriće kakvo se dešava jednom u životu, koji se može naći na sajtu Academia.edu.

Naveo je da lokalni sveštenici nisu mogli da dešifruju sadržaj tekstova ugraviranih na obruču prstena, pa su njegovom sadašnjem vlasniku rekli da potraži mišljenje stručnjaka. Cvetković smatra da je taj prsten otkriće veka.

U analizi je navedeno da je već na prvi pogled bilo jasno da je prsten izuzetan predmet i da je na osnovu kompleksne višestruke analize stilskih, tipoloških, ikonografskih, epigrafskih i paleografskih karakteristika utvrđeno da pripada srpskoj kraljevskoj porodici iz doba kasnog srednjeg veka.

Sa obe spoljne strane obruča prstena, kako je navedeno na sajtu “Sve o arheologiji”, nalazi se po šest izduženih kartuša sa ćiriličkim natpisima srpske redakcije staroslovenskog jezika.

Prsten je, prema oceni Cvetkovića napravljen i kao zaštitni i bračni znak. Pored skorašnjih nalaza, ovaj prsten nosi do sada najraniji poznati pomen kneza Lazara kao “knez”, a ujedno je i njegov najraniji sačuvani portret.

Tekst sadrži citat iz Psalma 9,19, koji aludira na spasenje siromašnih i velikodušnosti bogatih za uboge.

Prema navodima stručnjaka, to je povezano sa “parabolom pravednog Lazara u nedrima Avramovim”, što daje osnovu za uključivanje kneževske titule (KNEZ) darodavca prstena.

Prema oceni Cvetkovića, sve navedeno ukazuje da je prsten naručio knez Lazar za svoju suprugu kneginju Milicu.

Podsećamo, umetnička blaga Srbije polako se vraćaju u našu zemlju, tako je Muzej grada Beograda nedavno kupio delo Paje Jovanovića “Odmor bašibozuka” za 350.000 evra.

kurir.rs

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Siniša
11.06.2024 07:50

Samo prsten? Gde je ostatak? Opet su ga napravili budalom. To mu jedino ide od ruke.

Povezane vesti