Претрага
Претрага
Close this search box.

PRIPREMITE PARICE, KREĆE LUDILO ZVANO POPUST: Od danas zvanično počinju SNIŽENJA u Srbiji, evo do kada traju

Foto: Ilustracija

Od danas 1. jula, pa do 15. jula počinju nova sezonska sniženja u Srbiji, a u skladu sa Zakonom o trgovini kojim je predviđeno da se sezonska sniženja započinju 25. decembra i 10. januara i 1. i 15. jula, i da najviše mogu da traju do 60 dana.

U ovom periodu ne sme biti ništa zimsko na rafovima, odnosno, mogu da budu ponuđeni samo proizvodi koji su namenjeni konkretnom godišnjem dobu. Po zakonu, 20 odsto od celokupnog asortmana u radnji mora da ima naznačenu cenu koja stoji u izlogu. Odnosno, kako ističe, ukoliko piše da je 30 odsto sniženje, 20 odsto celog asortimana u prodavnici mora biti ponuđeno po tim cenama.

Inače, po našem zakonu, prodaja sa sniženom cenom može da bude:

  • rasprodaja
  • sezonsko sniženje
  • akcijska prodaja

Pravila, pravila

U slučaju prodaje robe/usluge sa sniženom cenom, trgovac, odnosno pružalac usluge je dužan da pored ponude prodajnog podsticaja, na prodajnom mestu jasno istakne i sniženu i prethodnu cenu.

Rasprodaja robe je prodaja po nižoj ceni u odnosu na prethodnu cenu, u slučaju prestanka poslovanja trgovca, prestanka poslovanja u određenim objektima ili prestanka prodaje određene robe.

Trgovac je dužan da fizički izdvoji robu koja je predmet rasprodaje od prodaje robe pod redovnim uslovima. Od objavljivanja rasprodaje do kraja njenog trajanja trgovac ne sme da naručuje i uključuje u rasprodaju nove količine robe koja je predmet rasprodaje.

Sezonsko sniženje je prodaja robe po sniženoj ceni nakon proteka sezone i najviše dva puta godišnje. To sniženje započinje u razdoblju između 25. decembra i 10. januara i 1. i 15. jula.

Sezonsko sniženje može trajati najviše 60 dana po sezonskom sniženju.

(Espreso/ Bizlife/ Prenela M.L.)

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti