Претрага
Претрага
Close this search box.

Prvi put u srpskom zdravstvu: Mladić sa Daunovim sindromom dobio posao u Institutu

Izvor: Tanjug (VLADIMIR ŠPORČIĆ (STF))

Mladić Vuk Trajković, koji živi sa Daunovim sindromom, dobio je danas ugovor o zaposlenju na neodređeno na Institutu za reumatologiju, a ugovor su mu uručili ministarka zdravlja Danica Grujičić i direktor te zdravstvene ustanove dr Predrag Ostojić.

Trajković (24) je kao đak generacije pre četiri godine upisao fakultet sa željom da postane terapeut, a posle uspešno završenog prvog semestra, na Institutu za reumatologiju započeo je pripravničku obuku.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić poručila je prilikom dodele Vuku ugovora o zaposlenju, da je ponosna jer je deo istorijskog događaja.

-Prvi put se u zdravstvenom sistemu zapošljava osoba sa Daunovim sindromom, momak koji je već radio na Institutu za reumatologiju. Danas potpisujemo ugovor o zaposlenju na neodređeno. Način na koji je radio oduševio je sve, i lekare i sestre, ali najvažnije – pacijente. Sve pohvale je dobio i za ljubaznost i za ophođenje i evo kako je inkluzija zaživela u Srbiji – već je ispunila svoju ulogu – istakla je Grujičić.

Napominje da se mnogi roditelji plaše da svoju decu aktiviraju, da ih pošalju u određene škole kako bi se osamostalili, naučili da žive i pomažu drugima.

-Evo, upravo je Vuk jedna takva osoba. Posebno mi je zadovoljstvo što će danas potpisati ugovor sa direktorom Instituta, koji je sve vreme imao uvid u njegov rad. Zaista istorijski trenutak, ja se samo nadam da će ovakvih mladih ljudi kao što je Vuk biti sve više – poručila je Grujičić.

Direktor Insituta za reumatologiju Predrag Ostojić istakao je da je ta ustanova omogućila Vuku Trajkoviću, fizioterapeutskom tehničaru, stručno osposobljavanje u toj ustanovi, odnosno odrađivanje staža.

daunov,, sindrom,, vuk, trajković
Izvor: Tanjug (VLADIMIR ŠPORČIĆ (STF))

-Krajem prošle godine završio je državni ispit i na taj način dobio licencu da radi kao fizioterapeut. Upisao se u Komoru medicinskih sestara i tehničara. Potom, zajedno sa porodicom, Vuk je podneo zahtev za stalno zaposlenje, a imajući u vidu da je omiljen, kako kod zaposlenih, tako i kod pacijenata, mi smo tu molbu prosledili Ministarstvu zdravlja sa našom molbom da u skladu sa Zakonom o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom – on bude zaposlen kod nas – kazao je Ostojić.

Vuk Trajković poslao je poruku svima da veruju u sebe i zahvalio se svim kolegama i studentima koji su bili uz njega.

-Svima želim da budu samostalni i da tako nastave, znam da svako može ovo da doživi. Jako sam srećan, zauvek. Drugoj deci isto tako želim da dobiju rešenje, kao i ja – poručio je mladić Vuk Trajković.

Tanjug

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Elena
23.03.2024 10:21

Lepo. Sada može da oformi porodicu.

Povezane vesti