Претрага
Претрага
Close this search box.

RHMZ IZDAO HITNO UPOZORENJE! U pojedinim delovima Srbije vreme je opasno zbog padavina i grmljavine

Foto: elements.envato.com

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) objavio je rano ujutru upozorenje zbog obilnih pljuskova koji će biti praćeni grmljavinom, a koje se odnosi na današnji dan, 9. maj.

“Na području centralne i južne Srbije danas se očekuju lokalno obilni pljuskovi sa grmljavinom uz količinu padavina od 20 do 40 mm, a ponegde i više”, navodi se na sajtu RHMz-a.

Takođe su objavljene i meteorološke i hidrološke najave. U meteorološkoj najavi se navodi da se u toku jutra očekuje kiša, kao lokalna pojava, na području zapadne, južne i jugoistočne Srbije. U hidrološkoj najavi se navodi da će danas, 9. maja, na gornjem toku Južne Morave, Veternici, Jablanici, Pustoj, Nišavi i na gornjem toku Belog Timoka sa pritokama vodostaji biti u umerenom porastu sa mogućnošću dostizanja upozoravajućih nivoa.

“Na manjim bujičnim vodotocima ovih slivova očekuju se lokalna izlivanja”, objavljeno je.

U Srbiji su na snazi dva meteo alarma, žuti i narandžasti. Žuti meteo alarm je na snazi u Banatu, zapadnoj Srbiji, Šumadiji, Pomoravlju, istočnoj Srbiji, jugozapadnoj Srbiji zbog kiše i grmljavine. Takođe je na snazi i u Beogradu, Sremu, jugoistočnoj Srbiji i Kosovu i Metohiji zbog grmljavine.

Vreme može biti opasno (potencijalno). Vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez ako planirate aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku. Treba nastaviti sa informisanjem o očekivanim meteorološkim uslovima. Ne preduzimajte nepotrebne rizike”, objašnjeno je na sajtu RHMZ-a.

Foto: Pexels

Narandžasti meteo alarm je na snazi u jugoistočnoj Srbiji i Kosovu i Metohiji zbog kiše.

Vreme je opasno. Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe”, navodi se na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

mondo

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti