Ribolovački savez Vojvodine obavio prolećno poribljavanje, pušteno 1400 kilograma šarana

Foto: Dnevnik.rs

U vodu je puštena jednogodišnja mlađ šarana, od prošlogodišnjeg mresta, a akciju su obavile dve ekipe, uz obavezno prisustvo inspektora zaštite životne sredine Tatjane Radovanović i Jovice Mlađenovića, kao i članova tamošnjih ribolovačkih udruženja.

Riblji fond je obogaćen u jezerima Borkovac u Rumi, Dobrodol i Ljukovo, reci Bosut kod Višnjićeva, akumulacijama Krivaja i Svetićevo, kao i vodotocima Buyak kod Ade i Čik kod Tornjoša.

– Pušteno je 1.400 kilograma ribe, a posle ovih praznika dodajemo i 300 kilograma u Tisu kod Mola – rekao je Ljubomir Pejčić, stručno lice Ribolovačkog saveza Vojvodine. – Tako da će ukupno biti pušteno 1.700 kilograma. Na jesen nas očekuje poribljavanje sa 200 kilograma soma.

Ribolovački savez Vojvodine inače finansira poribljavanje, a prošle godine su imali i prvu donaciju, koju je dodelila Mesna zajednica Mol. Na to je Ribolovački savez dodao još duplo, priča Ljubomir Pejčić. Pored pomenute donacije, uključili su se i Mesna zajednica Ada, ali i Opština Ada, te će se uskoro raditi poribljavanje većom količinom ribe, odnosno biće pušteno trista kilograma šarana.

Savez kupuje ribu od firme „Ribnjačarstvo” iz Sremske Kamenice, a ribnjak se nalazi u Mužlji kod Zrenjanina. Lokacije koje se poribljavaju su ranije određene Programom upravljanja ribarskim područjima na osnovu procene i istraživanja gde bi mogao da se obogati riblji fond. Akcije se sprovode u proleće i jesen zbog nižih temperatura, koje su pogodnije za transport, jer je tada manji šok za ribu. Pejčić je istakao činjenicu da bi poribljavali i drugim vrstama poput soma, štuke, smuđa, deverike, linjaka koja je strogo zaštićena, ali ih je teško naći na tržištu.

Novo rukovodostvo Ribolovačkog saveza Vojvodine redovno poribljava od 2019. godine, a prema Pejčićevim rečima, kada su 2021. godine radili izmene i dopune Programa upravljanja, povećali su i količinu ribe, duplirali je, te poribljavaju i u proleće i jesen.

dnevnik.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti