Претрага
Претрага
Close this search box.

Spektakularan dolazak filma u Beograd: Kako je pre 128 godina prva bioskopska predstava oduševila srpsku publiku!

Foto: Pexels

Ovaj događaj predstavljao je revoluciju u zabavnoj industriji, pružajući publici nezaboravno iskustvo

Na današnji dan 1896. godine uzbudljivi svet kinematografije stigao je u srpsku prestonicu, donoseći novo čudo tehnologije koje je oduševilo gledaoce u kafani “Kod zlatnog krsta”, gde je održana prva bioskopska predstava u Beogradu.

Ovaj događaj predstavljao je revoluciju u zabavnoj industriji, pružajući publici nezaboravno iskustvo.

Predstava je počela tačno u 20 časova, a u publici su se nalazili visoki gosti – kralj Aleksandar Obrenović i kraljica Natalija, koji su pokazali veliko interesovanje za ovu inovativnu umetnost.

Velika sala je bila ispunjena uzbuđenim ljudima, nestrpljivim da vide prvi filmski prikaz na teritoriji Srbije.

Film koji je prikazan bio je isti onaj koji su pre šest meseci gledaoci u Parizu videli s velikim zaprepašćenjem – dolazak voza na železničku stanicu.

Iako je publika u Beogradu bila upućena u novu vrstu zabave, atmosfera je bila puna iščekivanja. Kako su se slike kretale na platnu i prikazivale voz koji se približavao publici, neki su zavrištali, a drugi su se, preplašeni, brže-bolje sklonili sa svojih mesta. Ipak, ubrzo su shvatili da je to samo projekcija, te su se smejali i divili se novom čudu tehnologije.

Ova prva bioskopska predstava označila je početak filma u Srbiji i stavila je Beograd na mapu svetske kinematografije. Usledila je velika popularnost ovog novog vida zabave, pa je već 1909. godine otvoren prvi stalni bioskop u Beogradu. Sve više bioskopa se pojavljivalo širom Srbije, pružajući publici priliku da uživa u magiji pokretnih slika.

Svetozar Botorić, vlasnik bioskopa “Pariz”, postao je prvi srpski filmski producent i angažovao je francuske snimatelje da proizvode filmske žurnale o događajima u prestonici. Ovo je bio samo početak razvoja domaće filmske industrije, a već 1911. godine sniman je prvi srpski film pod nazivom “Život i delo besmrtnog vožda Karađorđa” u režiji Čiča Ilije Stanojevića.

Prva bioskopska predstava u Beogradu ostaje zabeležena kao trenutak kada se srpska publika upoznala s magijom filma. Kako je ovaj umetnički izraz rastao i razvijao se, bioskop je postao nezaobilazan deo kulture i zabave u Srbiji.

24sedam

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti