Претрага
Претрага
Close this search box.

SPREMITE NOVČANIKE: Evo koliko će koštati benzin i dizel u narednih sedam dana

NS Uživo/Pexels

Poznato koliko će koštati benzin i dizel u narednih sedam dana

Stigle su nove cene goriva, tako da će od danas od 15 časova, na pumpama u Srbiji litar evro dizela koštati 205 dinar, a litar benzina evropremijum BMB biće 193 dinara.

Nove cene goriva biće na snazi do sledećeg petka 5. jula. U odnosu na prošlu nedelju, dizel je skuplji za 2 dinara skuplji, dok je benzin poskupeo takođe 2 dinara.

Cena goriva po Uredbi Vlade

U Srbiji su maloprodajne cene goriva na pumpama određene prema Uredbi o ograničenju cena goriva, koja je doneta još sredinom februara 2022. godine, a kojoj se važnost produžava svakog meseca. Aktuelno produženje je do kraja juna.

Uredba propisuje da se cena derivata formira na osnovu srednje veleprodajne cene koju utvrđuje Ministarstvo energetike i rudarstva. Ova cena se zasniva na prosečnoj veleprodajnoj ceni u Srbiji, na koju se dodaju odobrena maloprodajna marža i PDV.

Za formiranje veleprodajne cene ne uzima se u obzir fabrička cena domaće rafinerije, već prosek kotacija cena određenog goriva na berzi za tržište Mediterana (PLATTS CIF Mediteran, za luku u Đenovi/Lavera).

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
vlada
28.06.2024 10:29

ne mogu oni da poskupe, koliko narod ovaj ima para
uvek ce se voziti

Povezane vesti