Претрага
Претрага
Close this search box.

SRAMNO! MINISTARSTVO KULTURE REAGOVALO NAKON NASTAVKA RADOVA NA OBNOVI KUĆE NACISTIČKOG ZLOČINCA: Priština je u ovom slučaju pokazala potpunu doslednost u ekstremizmu

Foto: Screenshot YouTube T7/Ilustracija

Ministarstvo kulture Republike Srbije osudilo je danas nastavak radova na kući Džafera Ibrahima Deve u Južnoj Mitrovici, a njihovo saopštenje prenosimo u celosti: 

-Ministarstvo kulture Republike Srbije oštro osuđuje nastavak radova na obnovi kuće nacističkog zločinca iz Drugog svetskog rata Džafera Ibrahima Deve u Južnoj Mitrovici i upozorava da je reč o nedvomislenom pokušaju rehabilitacije fašističkog zločinca, kao i da se pod maskom kulture, ostvaruju projekti revizionizma i falsifikovanja istorije. Priština je u ovom slučaju, kao i nažalost u brojnim prethodnim, pokazala potpunu doslednost u ekstremizmu i jednostranosti. Naravno, u svakom narednom slučaju, ekstremizam mora da ide korak dalje, pa tako kuća osvedočenog zločinca ne samo da postaje znamenito mesto, već, prema najavama i „regionalni kulturni centar“. Ovo može delovati groteskno ili čak apsurdno, ali svakako nije slučajno. Na ovakvom bizarnom projektu koji vređa ne samo sve žrtve nacističkih zločina, već i elementarna moralna osećanja, pa i zdrav razum, Priština insistira uprkos upozorenjima i protestima ne samo srpskog naroda i države, već i međunarodnih organizacija i Evropske unije.
Jasno je da smisao ovakvog postupka ipak nije vezan isključivo za revizionističke ciljeve, već da slavljenje zločinaca, ne samo otvoreno, nego i demonstrativno, uz opravdanje politike nasilja u istoriji, ima za svrhu i njeno legitimisanje danas. Progon, kojem je svakodnevno izložen srpski narod na Kosovu i Metohiji, ovako dobija dodatni zamah time što se oblast kulture, u kojem je srpsko nasleđe uveliko izloženo skrnavljenju, falsifikovanju, uništavanju i otimanju, pretvara u prostor slavljenja terora i upućivanja neskrivenih pretnji na najciničniji način i čime se podriva svaka mogućnost suživota na Kosovu i Metohiji. Ministarstvo podseća da je reč o ozloglašenom nacističkom kolaboracionisti, koji je bio aktivan u formiranju SS divizije „Skender-beg“, poznatom po pripremanju i izvođenju zločina nad srpskim i jevrejskim stanovništvom, gradonačelniku Mitrovice u vreme Drugog svetskog rata i ministru unutrašnjih poslova fašističke Albanije u vreme Drugog svetskog rata, koga je Adolf Hitler odlikovao 1944. godine.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti