Претрага
Претрага
Close this search box.

Srbija će do 2050. imati 4 puta veću potrošnju struje! Vučić: Potrebna su nam četiri mala nuklearna reaktora

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su Srbiji potrebene najmanje četiri mala modularna nuklearna reaktora, jer će Srbija do 2050. godine imati četiri puta veću potrošnju struje nego sada.

Obilazeći fabriku Borbeni složeni sistemi u Kuršumliji, na pitanje novinara o najavljenom ukidanju moratorijuma na nuklearnu energiju u Srbiji, Vučić je rekao da Srbija nema ni znanja, ni para za klasične nuklearke koje koštaju između 11 i 13 milijardi evra.

“Mi taj novac u ovom trenutku jednostavno nemamo, kako god da obezbeđujemo finansiranje. I tu ćemo pokušati sa Mađarima da se dogovorimo oko Pakša, da probamo da dobijemo pet, šest ili sedam odsto učešća. I to bismo platili i skuplje od onoga koliko realno košta, samo da bismo mogli odmah da dobijemo mogućnost da računamo na tu količinu električne energije”, poručio je Vučić.

On je naglasio da ćemo do 2050. godine trošiti četiri puta više električne energije nego što trošimo danas.

“Pa vas ja pitam samo kako ćemo recimo da obezbedimo u Kragujevcu električnu energiju. Imate data centar, imaćete još jedan data centar, imaćete još jedan superkompjuter, imaćete proizvodnju električnih automobila, kako ćemo da obezbedimo struju, iz čega?”, zapitao je Vučić.

On je dodao da ubrzano radimo sa Amerikancima na velikim solarnim površinama, koje mogu da imaju stalnu snagu od 1.000 MW plus balansiranje energije, još 200 MW, ali da to nije stvarnih 1.000 ili 1.200 MW, već 350 do 500 MW, čak i manje, jer nema sunca svaki dan, kao i da je slično i sa vetrom.

“Računali smo da su nam potrebne najmanje četiri male modularne nuklearke koje su sad postale popularne i koje rade ili pokušavaju da rade najrazvijenije zemlje. Sve to u dugom štapu, na žalost, jer mi nemamo tehnologiju, nemamo znanje”, rekao je Vučić.

On je spomenuo dobru inicijativu Božidara Đelića iz 2008. godine koja nije zaživela.

Kako je rekao, on je uvideo da će Francuska biti u velikoj prednosti zahvaljujući električnoj energiji iz nuklearnih elektrana i da je bio u pravu jer Francuska danas ima jedinu ozbiljnu prednost u odnosu na druge evropske zemlje upravo iz energije koju dobija iz nuklearnih elektrana.

Vučić smatra da su nuklearne elektrane apsolutno bezbedne.

“Suština je u tome da naravno da se neće desiti nikada ništa jer svi o tome vode računa, kao što ste videli čak i u Zaporužju, gde se nije desilo ništa. A to je mnogo velika, jedna od najvećih u Evropi nuklearki, iako tamo bukvalno besni rat između dve vojne supersile”, konstatovao je Vučić.

On je istakao da nećemo moći da se oslonimo na uvoz struje doveka.

Na pitanje o odlaganju nuklearnog otpada, Vučić je odgovorio da o tome ne zna ništa, ali da nije to njegov posao.

“Moj posao je da obezbedim da ljudi imaju dovoljno struje i da obezbedimo dovoljno načina da finansiramo projekte koji su od životnog značaja za našu zemlju. A ne samo da učestvujemo u besmislenim kampanjama o kojima ćemo nešto da kritikujemo samo da bismo kritikovali”, poručio je Vučić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Tagovi:

4 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
zozo
24.03.2024 22:05

TV

Gost
zozo
24.03.2024 22:08

Super.Jos samo Grcic fali.

Gost
SNS Uzivo
24.03.2024 23:49

Nemo Oakare ko Boga te molim, ovi tvoji nepismeni slepci sa kupljenim diplomama ima nov Černobil da naprave… 🙂

Last edited 1 Mesec Ranije by SNS Uzivo
Gost
Rade
04.04.2024 16:08

E jos samo fale nuklearke ,pa da budes strucnjak I za to. Toliko katastrofa,Cernobil, Fukusima itd sad ukidanje moratorijuma, i vise atomskih nuklearnih modula (bombi)…potencijalnih jer kontrola procesa u reaktoru je najslabija tacka. Zar su pored svih ovih desavanja , I svi pre vas bili toliko glupi, u zemlji sa toliko reka I uglja.Definitivno se sprema prodaja EPSa, druge nema , a narod nema pojma ,on samo onako glasa u neznanju sta ga ceka .

Povezane vesti