Претрага
Претрага
Close this search box.

ŠTA ZNAČI CRVENI NIVO BEZBEDNOSTI OD TERORIZMA? Policija na svakom koraku u Srbiji, ima ih čak i na bazenima

Foto: elements.envato.com

Crveni nivo bezbednosti na snazi je od subote, kada je ispred izraelske ambasade napadnut pripadnik Žandarmerije. Policajci naoružani dugim cevima prisutni su na svim mestima javnog okupljanja. Šta crveni nivo bezbednosti konkretno znači za građane, raspitivala se ekipa RTS-a.

Uobičajena atmosfera u tržnom centru. Razgleda se i kupuje, a ima i sniženja. Sve radnje i štandovi su otvoreni. Kupovinu ne remeti, ali pažnju privlači veći broj radnika obezbeđenja. Tako je svaki put kada se proglasi crveni nivo pretnje od terorizma.

“To podrazumeva da je na teritoriji Srbije došlo do izvršenja terorističkog akta ili da postoji šansa da će se sa tim aktom nastaviti. U slučaju pretnji od terorizma, MUP je pojačao prisustvo policijskih službnika, na mestima masovnih javnih okupljanja, šetališta, tržnih centara, podigli smo nivo borbene gotovosti SAJ-a i posebnih jedinica“, objašnjava načelnik Uprave policije Ivica Ivković.

Menadžer TC “Stadion” Aleksandar Bojić kaže da je video-nadzor veoma bitan, i da je bolja i komunikacija između onih kod video nadzora i radnika obezbeđenja na terenu.

“Sa druge strane, imamo izuzetnu saradnju sa MUP-om i oni dolaze više puta u toku dana sa dugim cevima, patroliraju, prošetaju ovuda. Razmenjujemo sve neophodne informacije oko sumnjivih lica koja se kreću, a ima ih, njih imamo i kad nije ovaj crveni nivo”, ističe Bojić.

Veći broj policijskih službenika je na raznim festivalima, bazenima i u najprometnijim ulicama. Za njih sada važe druga pravila.

“Tokom obavljanja takvih delatnosti, mi obavezno koristimo zaštitnu opremu i dugo naoružanje, što je i najviši nivo bezbednosnih pretnji protiv terorizma, kaže Ivković.

Crveni nivo pretnje od terorizma proglašen je nakon napada na žandarma, koji je čuvao izraelsku ambasadu.

(RTS/MONDO/J.D.)

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti