Претрага
Претрага
Close this search box.

STIŽE 2.100 EVRA ZA SVE KOJI RECIKLIRAJU STARE DIZELAŠE: Počinje prijavljivanje za državne subvencije

Foto: Pexels

Projekat zamene starih dizel automobila za novija i ekološki prihvatljivija vozila, uz subvenciju države od 2.100 evra, konačno bi trebalo da počne sa realizacijom. Mirko Koković, pomoćnik direktora Agencije za bezbednost saobraćaja, kaže da su svi pravni akti koje je neophodno izraditi pre početka deregistracije urađeni, i da bi uskoro, za dve do tri nedelje, trebalo da počne cela akcija. On naglašava da se najavljena reciklaža neće odnositi samo na dizelaše, već i na vozila sa benzinskim motorima.

“Trenutno institucije koje učestvuju u ovom procesu razmatraju predlog i u najskorije vreme, za dve do tri nedelje, očekujemo početak najavljene deregistracije. Napominjem da nisu probijeni nikakvi rokovi, jer je i bilo najave da će javni poziv biti raspisan tokom 2024. godine, a to će se i desiti u narednih nekoliko nedelja”, ističe Koković.

Deregistracija podrazumeva predaju na reciklažu putničkih vozila uz subvenciju za kupovinu korišćenih ili novih vozila sa motorom norme minimum euro 6. Kako kaže, u ovom procesu učestvovali su Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstvo zaštite životne sredine, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Agencija za bezbednost saobraćaja. On je uveren da se sada ne mogu pojaviti bilo kakvi problemi i nesuglasice, jer su svi predlozi i akti usklađeni.

Koković napominje da će ministar Goran Vesić objaviti Javni poziv za reciklere, odnosno pravna lica koja su na tržištu polovnih i novih putničkih automobila. Sredinom decembra 2022. godine Vlada Srbije usvojila je Program zaštite vazduha u Republici Srbiji od 2022. do 2030. godine sa akcionim planom, a jedna od mera i aktivnosti za poboljšanje kvaliteta vazduha je i finansijski podsticaj za zamenu najstarijih dizel vozila novijim, koja manje zagađuju životnu sredinu.

Podsticaji za nabavku ekološki čistijih vozila iznosiće 2.100 evra za kupovinu putničkog automobila, 2.500 evra za kupovinu lakih teretnih vozila (kamioni čija najveća dozvoljena masa ne prelazi 12 tona) i 2.900 evra za kupovinu autobusa. Takođe je naglašeno da finansijski podsticaji pokrivaju 35 odsto troškova nabavke polovnih Euro 6 ili Euro VI vozila.

biznis/mondo

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti