Međunarodni Dan planete Zemlje, 22. april, obeležava se svake godine širom sveta različitim manifestacijama i akcijama. One imaju za cilj da skrenu pažnju javnosti na značaj očuvanja životne sredine i da dovedu do promene ekološke svesti.

U januaru 1970. američki senator i ekološki aktivista Gaylord Nelson odlučuje da se nacionalna obuka o životnoj sredini zove Dan Zemlje i da se održava 22. aprila. Na predlog bolivijske vlade 2009. godine Opšta skupština Ujedinjenih naroda proglasila je ovaj datum međunarodnim Danom planete Zemlje.

Povodom Dana planete Zemlje udruženje „Čepom do osmeha“ organizuje manifestaciju za decu i odrasle.

U saradnji sa DU „Dečija radost“ iz Iriga i uz podršku Ambasadora održivog razvoja i životne sredine manifestacija će se održati 22. aprila u Vinskoj ulici u Irigu, sa početkom u 10:00h.

U okviru manifestacije predviđa se slaganje mozaika veličine 100 m² gde će deca, a ujedno i odrasli imati priliku da učestvuju u ovoj ekološkoj akciji.

“Jedan dan ne može da promeni ništa, ali hajde da se ujedinimo i podstaknemo naše najmlađe da vode računa o svom životnom okruženju, edukujmo ih o zdravoj i čistoj životnoj sredini, jer je to ipak dom svih nas”, navode iz ove organizacije.

Humanitarno ekološka organizacija “Čepom do osmeha” bavi se sakupljanjem plastičnih čepova čime obezbeđuje sredstva za pomoć deci sa smetnjama u razvoju u vidu kupovine pomagala za svakodnevno lakše obrazovanje i funkcionisanje.

Do sada je sakupljeno oko 220 tona plastičnih čepova i pomogli su 31 mališanu širom cele Srbije. Cilj organizacije je da kroz edukaciju dece, mladih i odraslih o zaštiti životne sredine, ekologiji, sortiranju čvrstog otpada uče o empatiji, toleranciji i prihvatanju svojih drugara kojima je pomoć potrebna.

Udruženje broji preko 2000 aktivnih volontera u celoj Srbiji. Aktivacija volontera bila je najjača kada su organizovali sklapanje najvećeg mozaika na svetu od plastičnih čepova, u centru grada Novog Sada.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments