Sutra se obeležava Međunarodni dan maternjeg jezika

       

Međunarodni dan maternjeg jezika obelezava se sutra, 21. februara. Ovaj dan redovno proslavljaju zemlje članice UNESCO-a kako bi promovisale jezičnu i kulturnu raznolikost, te multilingvizam. Osnovni cilj je da se podigne svest o značaju maternjeg jezika i višejezičnosti.

Pravo na upotrebu maternjeg jezika je jedno od osnovnih ljudskih prava. Maternji jezik je deo kulturnog identiteta naroda, tačka prepoznavanja, različitosti ali i tolerancije i razumevanja. Jezik je najmoćnije sredstvo komunikacije, služi međusobnom sporazumevanju i dijalogu.

Ovaj dan je od posebnog značaja, jer jezik predstavlja značajan element nacionalnog identiteta, koji valja negovati i brižno čuvati. Jezička šarolikost je jedna od važnih odlika Vojvodine, čega smo svedoci u porodičnom okruženju, među prijateljima, na radnom mestu, na ulici. Zato ne samo danas, već svakog dana treba da prkosimo vavilonskoj jezičkoj zbrci i ne dozvolimo da nas ta raznolikost udaljava, nego da nas motiviše na zbližavanje i bolje upoznavanje.

Pokrajinski zaštitnik građana – ombudsman se u svom svakodnevnom radu bori za poštovanje ljudskih i manjinskih prava i protiv diskriminacije svake vrste, pa tako i protiv diskriminacije ljudi na osnovu jezičke pripadnosti. Očuvanja maternjeg jezika služi očuvanju vlastitog identiteta, zato je važna i njena javna i službena upotreba, kao i u oblasti obrazovanja i javnom informisanju. Stoga je posebno bitna dosledna primena propisa koji garantuju pravo na upotrebu i negovanje maternjeg jezika.

Dan maternjeg jezika biće obeležen i na Filozofskom fakultetu.

Tom prilikom biće predstavljeni jezici nacionalnih zajednica koji se govore u Vojvodini, a studiraju na Filozofskom fakultetu –  srpski, mađarski, rumunski, rusinski i slovački. Istom prilikom će se predstaviti i programi studiranja na maternjem jeziku.

Sa početkom u 12 časova biće održan okrugli sto na temu “Maternji jezik i studije”. Nakon okruglog stola, biće prikazan film posvećen slovačkom jeziku “S ljubavlju iz Slovačke”.

Istom prilikom Biblioteka Filozofskog fakulteta prirediće mini-izložbu izdanja na maternjim jezicima nacionalnih zajednica.

Autor: nsuzivo.rs

Komentari: