Претрага
Претрага
Close this search box.

Tanasković: U nerednim godinama planiramo da izgradimo oko 2.000 kilometara koloseka

Foto: 24sedam/Goran Sivački

Trenutno voz od Beograda do Niša putuje pet i po sati, a nakon izgradnje brze pruge taj put će trajati svega 100 minuta

V.d. generalnog direktora preduzeća “Infrastruktura železnice Srbije” Jelena Tanasković izjavila je danas da je u planu da se narednih godina izgradi i modernizuje oko 2.000 kilometara koloseka u Srbiji, čime bi bila obnovljena gotovo čitava mreža železnica u zemlji.

Tanasković je rekla da je cilj u narednim godinama da manifestaciju “Ekspo 2027” Srbija dočeka sa savremenijom, efikasnijom i bezbednijom železnicom.

“Rekonstruisali smo i modernizovali skoro 1.000 kilometara pruga širom Srbije, a najveći posao tek predstoji”, navela je ona za list “Blic”. Najznačajnije mesto u planovima, prema rečima Tanasković, zauzima železnički Koridor 10 i izgradnja brze pruge Beograd – Niš, za šta navodi da je najznačajniji infrastrukturni projekat u regionu.

“Reč je o projektu čija je vrednost procenjena na 2,8 milijardi evra. Evropska unija sa 600 miliona evra pomoći za brzu prugu Beograd – Niš potvrdila se kao najveći i najznačajniji donator modernizacije železničkog saobraćaja u Srbiji”, navela je Tanasković.

Kako je kazala, trenutno voz od Beograda do Niša putuje pet i po sati, a nakon izgradnje brze pruge taj put će trajati svega 100 minuta.

Tanasković je najavila da se ovog meseca očekuje početak radova na železničkoj obilaznici oko Niša, dugoj 22 kilometra. Kako je dodala, ta obilaznica rešiće neke od ključnih problema ovog kraja Srbije, među kojima su pitanje niškog železničkog čvora, vozovi više neće prolaziti kroz centar grada te će i saobraćaj biti bezbedniji.

24sedam.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti