Претрага
Претрага
Close this search box.

TO SE VIŠE NEĆE TOLERISATI, NEMA VIŠE BAHATOG PRETICANJA! Ovo je jedna od mera koja se uvodi na srpskim putevima

Foto: Yahoo! Sports

Ministarstvo građеvinarstva, saobraćaja i infrastrukturе u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova mesecima unazad radi na izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja koje će doneti brojne novine, a sve u cilju da se bahatim vozačima stane na kraj, a broj saobraćajnih nezgoda svede na minimum.

– Jedna od mera koja će se uvesti jeste zabrana međusobnog preticanja šlepera, to se više neće tolerisati kad šleperi jedan drugog pretiču na auto-putu. To usporava ali i ugrožava saobraćaj. Broj incidenata u kojima učestvuju šleperi sve je veći. Takođe, uvešćemo da na kamionima mora da stoji cerada, da se ne bi dešvalo da na auto-putu ispada šljunak ili sve drugo što kamioni prevoze – rekao je za RINU ministar saobraćaja Goran Vesić.

On je dodao da će se od naredne godine putarina osim na auto-putevima, naplaćivati i na brzim saobraćajnicama, a za šlepere i na magistralnim putevima. Na ovim saobraćajnicama neće biti naplatnih rampi, a sama cena putarine biće niža nego na auto-putevima.

– Na najvažnijim magistralnim putevima putarina će se naplaćivati za šlepere čije je osovinsko opterećenje preko sedam ipo tona. Za naplatu putarina koristiće se veoma uspešan sistem iz Mađarske, a za to je već potpisan ugovor – kazao je Vesić.

Jedna od novina u Zakonu o bezbednosti saobraćaja biće i ograničenje snage motora za vozače do 25 godina.

– Mi kao ministarstvo insistiramo na tome da se, kada su u pitanju osobe do 25 godina, da ograniči broj konjskih snaga, za šta za sada postoji ograničenje za probnu vozačku, ali ovo ograničenje treba da se proširi na godine života. Želimo da broj nastradalih smanjimo na minimum, a svedoci smo nažalost situacje da veliki broj mladih gine upravo iz razloga jer koriste automobile koje ne umeju da voze sa svojim vozačkim iskustvom – zaključio je ministar Vesić.

RINA/Mondo

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti