Turski tok kroz Srbiju

       

Sekretarijat Energetske zajednice dao je pozitivno mišljenje za izgradnju magistralnog gasovoda kao dela Turskog toka kroz Srbiju, a gradnja će početi u aprilu kaže Aleksandar Antić.

Ministar rudarstva i energetike je novinarima u Skupštini Srbije rekao da je “Sekretarijat vrhunsko, profesionalno i nezavisno telo EZ koje ne učestvuje u političkim kalkulacijama”.

Srpsko-ruska firma Gatrans dobila je pozitivno mišljenje Agencije za energetiku Srbije (AERS) o gradnji magistralnog gasovoda kao dela Turskog toka kroz Srbiju sa zahtevom za izuzeće od trećeg energetskog paketa, odnosno od pristupa konkurencije, što znači da se njime ne isporučuje samo ruski gas, za šta je Agencija zatražila i mišljenje Energetske zajednice.

Sekretarijat EZ je 1. februara dao mišljenje da će gasovod povećati sigurnost snabdevanja gasom, ali je postavila dodatne uslove na 35 strana, među kojima se traži da se omogući da kapacitet gasovoda, koji će kroz Srbiju od granice sa Bugarskom do granice sa Mađarskom graditi Srbijagas i ruski Gasprom, koriste i drugi snabdevači, čime bi se obezbedila konkurencija.

“Sekretarijat je dao pozitivno mišljenje na zahtev Agencije za energetiku Srbije (AERS) uz određene uslove za unapređenje konkurencije”, rekao je Antić.

Dodao je da je to uobičajena procedura za svaki projekat i da je Sekretarijat EZ i za Transjadranski gasovod (TAP) koji iz Azerbejdžana doprema gas preko Grčke i Albanije, dobio više dodatnih uslova.

On je rekao da će AERS uzeti u obzir tražene uslove i doneti konačno mišljenje o gradnji magistralnog gasovoda.

Najavio je početak gradnje gasovoda za april i završetak u decembru.

Izvor: Beta

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments