Претрага
Претрага
Close this search box.

U blizini Golupca pušten u rad prvi vetropark u istočnoj Srbiji – Krivača (FOTO)

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Vetropark sa 22 vetroturbine je kapaciteta 105 megavata izgradile srpska kompanija i slovenački inveticioni fond

U blizini Golupca srpska kompanija „MK Group“ i slovenački fond za obnovljivu energetiku „Alfi renjuvables“ danas su otvorile prvi vetropark u istočnoj Srbiji – vetropark „Krivača“.

Vetropark je kapaciteta 105 megavata (MW) i sa 22 vetroturbine i godišnje će proizvoditi 310 gigavat sati (GWh) zelene energije, što je ekvivalent potrebama za strujom za 75.000 domaćinstava.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Ova zajednička investicija vredna je 165 miliona evra i predstavlja značajan doprinos energetskoj tranziciji Srbije.

Svečanom otvaranju prisustvovali su predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević, ambasador Slovenije u Srbiji, Damjan Bergant, i predstavnici kompanija.

Premijer Vučević je rekao da država ovoga puta nije morala da da novac da dođu investitori, ali da je omogućila dobar poslovni ambijent.

– Ovo je ozbiljan projekat i veliki izazov. Naš nacionalni interes je da smo energetski što nezavisniji a ovakve investicije pokreću više segmenata jedne ekonomije. Nije zelena samo Slovenije, zelena je i Srbija – istakao je predsednik Valde.

Mihailo Janković, ispred „MK Grup“, obratio se prisutnima i rekao da će ova grupa dati veliku podršku energetskoj tranziciji.

– Ako ljude pamte po onome što iza sebe ostavljaju, danas možemo biti ponosni na ovo – kazao je Janković.

24sedam.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti