Upravnici mogu da odmore: Zgradama će upravljati firme, izmenom zakona nećemo više zavisiti od jedne osobe

Foto: google

Jedna od važnijih izmena Zakona o stanovanju je i pitanje ovlašćenja profesionalnih upravnika zgrada u Srbiji.

Po svemu sudeći ako se ove izmene usvoje, na njihovo mesto će doći privatne firme i preduzetnici.

Javna rasprava o izmenama zakona o stanovanju i održavanju zgrada počela je u 7 gradova širom Srbije, a jedna od najbitnijih izmena se odnosi na ovlašćenja profesionalnih upravnika zgrada. Konkretnije, polemika se sada povlači oko pitanja dostavljanja podataka o rentiranim stanovima, što stručnjaci vide kao put ka uvođenju više reda u domenu izdavanja stanova.

Kako piše u predlogu izmena, vlasnik stana će morati da traži saglasnost stambene zajednice ako želi da obavlja nešto u svom stanu, i to bilo koje vrste, vrtić, stan na dan, i to je predlog zakona.

“Kada se objavi u Službenom glasniku, tamo od janura, nastupiće i zvanično. Od sada će stambene zajednice same birati profesionalnog upravnika zgrade, a to može biti privredno društvo ili preduzetnik. Jedna zgrada sklapa ugovor sa preduzećem koja pruža usluge upravljanja”, pojasnila je Tamara Nenadić, profesionalni upravnik zgrada.

Dodala je da ona smatra da su ove izmene povoljnije i praktičnije za stambene zgrade i stanare, jer više zajednice ne zavise od jedne osobe, nego od cele firme.

Izmene zakona olakšavaju posao i upravnicima

“Biće lakše za upravnike da ih ostave sa svojim obavezama, takođe će se promeniti što neki upravnik neće biti dostupan 24 sata, nego će se zaduženi iz firme baviti hitnim pozivima”, dodala je.

Sa druge strane Nemanja Todorović, advokat, se nije složio sa Tamarom Nenadić rekavši da ove izmene donose mnogo više problema, a odnose odgovornost pojedinca koji će se kasnije “sakrivati” iza firme i rasplinjavati svoje dužnosti na više osoba.

Nenadić je istakla da postoji niz obaveza koje će ugovorom biti predviđene tako da do toga ne dođe.

“Moje preduzeće potpisuje ugovor sa stambenom zajednicom. Firma će svakako snositi odgovornost na čelu sa direktorom”, objasnila je, na šta je Todorović dodao:

“Kada dođe do problema nađite vi tog direktora”, nasmejao se Todorović.

b92.net

Tagovi:

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Nana
15.09.2023 15:43

Gore od goreg,opet neko treba da ušićari.Ovo je interesantno vrtic u stambenoj jedinici ????,moze da otvori neko ko ima tri cetiri stana,pa kucu,pa novac…a vecina imaju samo stan u kom zive i zamislite zivot u toj zgradi.U zakon staviti pored svih dozvola i100% saglasnost svih stanara za obavljanje bilo koje privredne delatnosti ,sem onih koje vlasnik stana registruje i za koje ne treba poseban poslovni prostor a koje ne remete kucni red i mir,zabraniti zakonom supermarkete u zgradi.

Gost
Брзи
16.09.2023 03:06

Моје искуство је да управника тешко добијеш а и кад га добијеш све иде некако тешко ако није хитно. Електричар дође и замени сијалицу стара технологија 100w Nissan be visits, неће да стави led sijalicu скупа му а троши 10 пута више. Кров да се поправи треба деценија. Потребно је нешто ефикасније

Povezane vesti