Претрага
Претрага
Close this search box.

VERUJE SE DA DANAS NE TREBA KORISTITI KONOPAC! Slavimo prepodobnu mučenicu Teodosiju Tirsku

Saborna crkva Novi Sad
Foto: nsuzivo.rs

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju dan prepodobne mučenice Teodosije Tirske. Ona je hrišćanska mučenica s početka 4. veka

Dok su jednom, za vreme vladavine cara Maksimijana, u Kesariji Palestinskoj stajali mnogi hrišćani vezani pred pretorijom, pristupila im je ova devica Teodosija i hrabrila ih za smrt mučeničku. Kada su vojnici čuli šta ona govori, odveli su i nju pred sudiju. Razjaren sudija je naredio da joj obese kamen o vrat i bace u dubinu morsku. Postradala je 308. godine.

U hrišćanskom predanju se pominje da su je anđeli Božji izneli živu na obalu. Kada se ona opet javila sudiji, on je naredio da je poseku. U hrišćanskoj tradiciji pominje se i da se iduće noći javila sveta Teodosija svojim roditeljima, sva u nebeskom sjaju, okružena mnogim drugim spasenim devojkama, i rekla:

– Vidite li, kolika je slava i blagodat Hrista moga, koje ste me hteli lišiti?

Velika je bila neustrašivost svetih ljudi i svetih žena. Ni bolest, ni tamnica, ni izgnanstvo, ni muke, ni poniženja, ni mač, ni ponor, ni oganj, ni vešala, nisu mogli pokolebati uzvišeni mir duša njihovih, čvrsto privezanih za Hrista. Kada je car Julijan odstupio od vere i počeo činiti pustoš od Hrišćanstva širom cele Rimske carevine, sv Atanasije Veliki mirno je o njemu rekao vernima: “Oblačak – proći će”!

I zaista taj mrki oblačak ubrzo je prošao, a Hrišćanstvo je pustilo još dublje svoje korene i još više raširilo svoje grane po svetu.

U narodu se veruje da na ovaj dan ne bi trebalo da se koriste nikakvi konopci, čak da se ni ne pere ni ne prostire veš. Uvreženo je, naime, verovanje da će devojke koje to, ipak, urade ostati bez poroda, kao i da će oni mladići koji pogreše ovako, biti nesrećni u svakom poslu kojeg se prihvate.

kurir.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti