Претрага
Претрага
Close this search box.

Vesić: Završena zamena signalizacije na bivšem auto-putu kroz BG, od danas moto-put

Foto: TANJUG/ PREDRAG MITIC/bs/Arhiva

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je da je JP Putevi Srbije završilo zamenu saobraćajne signalizacije na bivšem auto-putu kroz Beograd, koji je sada obeležen u skladu sa novom kategorizacijom ovog puta, pošto je na osnovu Uredbe Vlade Srbije postao moto-put.

Uredbom o kategorizaciji državnih puteva definisana je nova kategorija državnih puteva IM reda – motoputevi koji su poznatiji kao “brze saobraćajnice”. Shodno Uredbi, državni put, petlja Beograd – petlja „Mostar“ – petlja Bubanj Potok, kategorisan je kao državni put IM reda – M11. “Državni put IM reda M11 dug je 30,014 kilometara i na njegovoj trasi postoji 14 denivelisanih ukrštaja (petlji) sa ostalim opštinskim putevima i ulicama. Za svaki smer kretanja postoje po dve saobraćajne trake. Za svaki smer postoji i zaustavna traka, kojom nije dozvoljeno kretanje vozila, sem vozila hitne službe, vozila policije i vojske pod pratnjom”, rekao je Vesić. On je dodao da sada maksimalna dozvoljena brzina na državnom putu kroz Beograd M11 iznosi 100 kilometara na sat na pojedinim deonicama predmetnog puta, a u zavisnosti od saobraćajnih uslova i manja, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Ministar je pojasnio da je na pojedinim deonicama, a u zavisnosti od saobraćajnih mogućnosti, zaustavna traka pretvorena u voznu traku za sva vozila.

Naveo je da su ove izmene jasno označene saobraćajnim oznakama na kolovozu. Zaustavnu traku, kao voznu, moguće je koristiti na sledećim deonicama: petlja Bežanijska kosa – petlja Tošin Bunar, petlja Tošin Bunar – petlja Geneks, petlja Geneks – petlja Arena, petlja Arena – petlja Sava Centar, petlja Autokomanda – petlja Dušanovac, petlja Dušanovac – petlja Medaković u smeru ka Nišu, kao i na deonicama petlja Autokomanda – petlja Hitna Pomoć, petlja Sava Centar -petlja Arena, petlja Arena – petlja Geneks, petlja Geneks – petlja Tošin Bunar, petlja Tošin Bunar – petlja Bežanijska kosa u smeru ka Šidu. Ukupno je zamenjeno 318 saobraćajnih znakova i 25 tabli različitih dimenzija. Ministar Vesić je rekao da je Saobraćajni institut CIP, na njegov zahtev, uradio projekat postavljanja zaštitnih ograda od buke na moto-putu M11 kroz Beograd. “Očekujem da tokom jeseni budu raspisani tenderi za postavljanje zaštitnih ograda od buke prvo na Novom Beogradu na delu moto-puta koji prolazi pored blokova 22, 23, 24, 28, 29 i 39, a potom i na drugim delovima puta M11 gde se uz put nalaze stambene zgrade”, rekao je Vesić.

tanjug

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti