Претрага
Претрага
Close this search box.

(VIDEO) IZBEGNITE KATASTROFU: Kako voziti kada su putevi poplavljeni

Instagram / serbialive_beograd

Ako je voda dublja od pola visine točkova vašeg vozila, nemojte pokušavati da prođete

Obilne padavine koje trenutno pogađaju Srbiju predstavljaju ozbiljan rizik za vozače. Ulazak automobilom u poplavljene oblasti može izazvati niz problema, uključujući ozbiljna oštećenja vozila i ugrožavanje bezbednosti.

Ako automobil uđe u poplavljenu oblast, može doći do hidrostatičke blokade. Ovo se dešava kada voda uđe u motor kroz usisni sistem, uzrokujući da se klipovi zaglave i potencijalno oštete motor. Ova situacija može dovesti do ozbiljnih kvarova i skupih popravki.

Električni sistemi vozila su posebno osetljivi na vodu. Voda može izazvati kratke spojeve, koroziju i trajne kvarove na komponentama kao što su kontrolna jedinica motora, sistem za klimatizaciju, električni prozori i svetla. Kvarovi na električnim sistemima mogu biti opasni i skupi za popravku.

Najbolji način da izbegnete probleme je da ne vozite kroz poplavljena područja. Ako primetite da je put poplavljen, najbolje je da se okrenete i potražite alternativni put. Ako morate da prođete kroz vodu, prvo procenite njenu dubinu.

Ako je voda dublja od pola visine točkova vašeg vozila, nemojte pokušavati da prođete. Vozite polako i konstantnom brzinom, bez naglih zaustavljanja ili ubrzanja. Održavajte dovoljno rastojanje od vozila ispred vas, kako biste izbegli talase koji mogu da prodru u motor.

Najčešći problemi sa kojima se vozači susreću uključuju oštećenje motora, električne probleme, probleme sa kočnicama, oštećenje transmisije i koroziju unutrašnjosti. Hidrostatička blokada može uzrokovati trajna oštećenja motora, dok voda može izazvati kratke spojeve i koroziju električnih sistema. Mokre kočnice gube efikasnost i mogu izazvati probleme sa zaustavljanjem, dok voda može da prodre u transmisiju, uzrokujući kvarove i potrebu za skupim popravkama. Takođe, voda u vozilu može izazvati pojavu buđi i neprijatnih mirisa, kao i oštećenja sedišta i tepiha.

Da biste zaštitili svoje vozilo i sebe, važno je slediti savete za bezbednost. Izbegavajte vožnju kroz poplavljena područja. Ako morate da prođete kroz vodu, procenite dubinu pre ulaska. Vozite polako i konstantnom brzinom, održavajte dovoljno rastojanje od vozila ispred vas. Nakon izlaska iz vode, proverite motor, kočnice i električne sisteme kod profesionalnog mehaničara.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by NS Uživo (@nsuzivo.rs)

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti