Monika Rinejdžel je svetski poznata nutricionistkinja koja često daje savete o zdravoj ishrani i razbija mitove o hrani. Otkrila je koje namirnice, iako verujemo suprotno, možemo češće da jedemo.
Svinjska mast
Brojna istraživanja pokazala su da svinjska mast ima 33% manje zasićenih („loših“) masti od putera, dvaput više „dobrih“, mononezasićenih i tri puta više omega 3 masnih kiselina. Iako nutricionistkinja savetuje da primarni izvor masnoća bude maslinovo ulje, ne vidi ništa loše u tome da svinjska mast bude druga na listi, jer je odličan izvor vitamina B i minerala.
Monika Rinejdžel je svetski poznata nutricionistkinja koja često daje savete o zdravoj ishrani i razbija mitove o hrani. Otkrila je koje namirnice, iako verujemo suprotno, možemo češće da jedemo.
Svinjska mast
Brojna istraživanja pokazala su da svinjska mast ima 33% manje zasićenih („loših“) masti od putera, dvaput više „dobrih“, mononezasićenih i tri puta više omega 3 masnih kiselina. Iako nutricionistkinja savetuje da primarni izvor masnoća bude maslinovo ulje, ne vidi ništa loše u tome da svinjska mast bude druga na listi, jer je odličan izvor vitamina B i minerala.
Crna kafa
Konzumiranje crne kafe je dobro kada treba povećati dobar holesterol u telu i smanjiti upale, piše „BBC“. Kafa je bogata antioksidantima koji štite srce i jačaju imunitet, samo ne treba preterivati sa količinom.
Meso
Crveno meso, tvrdi Monika, ima lošu reputaciju iz sasvim pogrešnih razloga. Dobar je izvor proteina, gvožđa, vitamina B, cinka i ostalih nutrijenata, a sadrži i mononezasićene masnoće, slične onima iz maslinovog ulja pa se preporučuje njegova konzumacija.
Krompir
Ako smanjujete količinu soli koju unosite u toku dana, treba da povećate unos kalijuma, savetuju nutricionisti. Jedite sveže voće, povrće i integralne žitarice, a jedan od najboljih izvora kalijuma je krompir.
najžena.rs